Solymászat

2019 máj. 22

Solymászati körkép

Aki figyelemmel követi a solymász rovatot annak természetes lesz, hogy ilyenkor elsősorban a tenyésztésről, a fiatal madarak beszerzéséről, tehát az őszi idény megalapozásáról van. Most sincs ez másképp, hiszen jó pár hete a mindennapjainkat a madaraink szaporodásbiológiája köré vagyunk kénytelenek szervezni, a szokásos feladatokon túl. Gondolom mindenki érzi és tapasztalja az időjárás és egyáltalán a környezetünk elképesztően gyors és kiszámíthatatlan változásait és el lehet képzelni, hogy ez milyen hatással van ezekre a hihetetlenül érzékeny madarakra. Még a tenyészidőszak felénél sem járunk, de azt bátran kijelenthetjük, hogy ilyen hektikus, meglepő és furcsa esetekben bővelkedő évünk meg nem, volt! Ugyan azt már tudjuk, rekord évünk nem lesz, de azért nincs okunk panaszra. A kotló madarak jól teljesítenek, a keltetőkben is van jónéhány tojás és néhány nap múlva várjuk az első keléseket. A kelésekkel természetesen megsokszorozódnak a feladataink, de hát ez már csak ilyen és hát legyen belőle minél több! Közben persze mennek a telefonálgatások egymás között a tanulságok, tapasztalatok megosztása, puhatolózások, kitől milyen madár várható, kinek milyen madárra van szüksége? A leendő tulajdonosokkal már jó előre egyeztetni kell a leendő madara nevelése körüli részleteket, hiszen a kismadár életének első szakasza meghatározza az egész későbbi életében a vadászati stílusát, jellemét, használhatóságát. És természetesen ez is a tenyésztő feladata.
Ugyan, ahogy említettem most minden a tenyésztés körül forog, de ettől még nem áll meg az élet! Repítjük a munkában tartott madarakat, járunk rendezvényekre, igyekszünk eleget tenni minél több felkérésnek, ennek megfelelően tele van a naptárunk.

Továbbra is azt kérem, aki kíváncsi a madarainkra a velük való munkára és bepillantást szeretne a magyarság egyik legősibb hagyományának a solymászat  gyakorlatába az keressen bennünket bátran, akár a bemutatóink alkalmával akár közvetlenül.

Lóki György
fősolymász

Read 13 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés