Vadászati kultúra

2019 március 08

Varga Csaba az első kötetes vadászírónk

Első kötetes nemcsak vadászatról író vadászírót köszönthettünk 2016. 04. 05-én a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban.

Az íróval beszélgető bevallottan elfogult Békés Sándor eképp ír a könyv Jónak lenni...című ajánlásában.

"Számomra ugyanis nem csak szimpatikus, de példaértékű is mindaz, ami az éppen 40 éves Varga Csabát jellemzi. Családos ember, három kisleány édesapja, élete párjához a tiszta érzelmek erős szálai mellett egyfajta szövetségesi kötelék is fűzi, merthogy mindkettőjük eltökélt akarata, hogy "egyről a kettőre" jussanak. Hivatását tekintve tűzoltó (ráadásul első vonalbeli, azaz vonulós), mely élet aligha élhető meg hosszabb távon romantikus attitűdök nélkül. Huszonnégy óra szolgálat, negyvennyolc szabad. Azaz mezőgazdasági munka, gazdálkodás, amit nem csak a jövedelem kiegészítés, a jobb élet reménye és igénye motivál, de a családi hagyományok, a gyermekkori élmények is. De ha mindez még nem indokolná elfogult szimpátiámat, elárulom: tanítványom volt a Kaposvári Egyetemen, ahol levelező hallgatóként ( a tűzoltói szolgálat és a családi gazdaságban végzett munka mellett) kommunikáció elméletet és újságírást tanult...

... Varga Csaba mindenekelőtt élményvadász. És az élmények előbb-utóbb kikövetelik maguknak, hogy rögzítsék, leírják, tovább adják őket. A leírt élmények (vallomások, visszaemlékezések, elbeszélések) pedig hamarosan megjelenési fórumért kiáltanak. Ifjú szerzőnk számos vadászirodalmi  és egyéb pályázat nyertese. A vadászsajtó mellett antológiákban is szerepelt már, és most, íme, itt van önálló kötete!

... Varga Csaba érzékeny, érzelmei által vezérelt, idealista ember. Nem kétséges, ismeri az élet árnyoldalait, a realitásokat, a körülmények ridegségét, az emberi gyengeség, önzés, gonoszság megnyilvánulásait (már csak azért is, mert tűzoltó), vadászként azonban a jelek szerint minden erejével igyekszik távol tartani magát mindezektől. Alkotott a maga számára egy olyan világot, mely szebb, igazabb, emberibb a való világnál. Nem arról mesél, hogy milyen világban élünk, vadászunk, hanem arról, hogy milyennek kellene lennie a vadászok világának.

S mi az ami íróvá válását alapvetően elősegítette? Íme egy önvallomás

"Örökké az erdőben, a mezőkön, szőlősorokban és gyümölcsösökben, tavak partján csavargó, hátamon légpuskát, a kezemben horgászbotot cipelő kisiskolás voltam. Rendelkeztem azzal a szabadsággal, azzal a feltétlen bizalommal a szüleim részéről, a mi gyakran egész napos kóborlásaimnak semmilyen korlátot nem szabott."

A programot az OMVK SM Területi Szervezete, annak Kulturális Szakbizottsága, és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége szervezte.

Valamennyi vadásztársnak és vadászat iránt is érdeklődő nem vadásznak őszinte nagyra becsüléssel ajánlom Varga Csaba "Ahol a vaddisznó jár" című könyvet.

 

Máj Péter

a Kulturális Bizottság elnöke

 

Read 238 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés