Szalonka monitoring

2019 március 05

Őszi szalonka monitoring 2013

Lezárult az ötödik és sorrendben az utolsó őszi szalonka monitoring. Idén 45 ponton / 4 hellyel kevesebben, mint előző években/ folyt a fürkészés. Így is 540 beérkezett megfigyelést kellett feldolgozni, összesíteni.

Az adatok összehasonlításából keressük a válaszokat a miértekre.  Kutatjuk az okokat, próbálunk beférkőzni a titkokkal teli szalonkavilágba.

12 héten át minden kedden, szeptember 17-től  december 3-ig tartott a megfigyelési időszak. A táblázatból láthatjuk heti bontásban a látott szalonkák számát.

De mi jellemezte a 2013. őszi szalonkavonulást?

 * Ebben a megfigyelési ciklusban vonult át felettünk megfigyeléseink szerint a legkevesebb szalonka. / 145 db. /

(Azért is jóval kevesebb, mert 2 évvel korábban 287 szalonkával, majdnem a duplájával találkozhattunk.)

* Az is figyelemre méltó és elgondolkodtató, hogy amíg előző években csak 6-6 helyen nem láttak szalonkát, idén ez megduplázódott és 12 monitoring ponton hiába várták a hosszúcsőrűeket.

* A vonulás lassan kezdődött és megkésve.  Október 15 után indult be és az intenzív szakasz november 25-ig tartott. Közben november közepén volt egy kis megtorpanás.

* Ami az előző évekre nem volt jellemző, hogy november végén, illetve december elején is volt több észlelés ( 8-8 db.)

* Megfigyelő társaink egy része arról tájékoztatott, hogy alig- alig láttak madarat nem csak a megfigyelési pontokon, de még a vadászterületen sem, ugyanakkor Tamás Feri vadásztársunk örömmel tájékoztatott, hogy egy alkalommal 7 szalonkát is látott.

A jelentések mellett a feljegyzésekben szerepelt,/ és itt is csak október közepétől / hogy mely területeken találkoztak szalonkával a megfigyelési időn kívül. Okt. 27-én Somogyzsitfán, hajtásban 8 db-ot, 29-én Látrányban 1 db-ot, december 1-én  Osztopánban 3db-ot és december 3-án Buzsákban 3 db-ot.

Észlelt szalonkák száma Észlelési pontok száma %-os arány

nem észlelt szalonkát 12 ponton 26%

1-5 db-ot 23 ponton 52%

6-10 db-ot 20 ponton 20%

10 db felett csak 1 ponton 2%

A táblázatból kitűnik, hogy általánosan kevés volt a megfigyelt szalonkák száma, mert 0-5 db közötti szalonkát a megfigyelési pontok 78%- án láttak.

Egy kis kitérő. Miért fontos ez az adat?

A monitoringozás egyik legfontosabb feladata, hogy bizonyíthassuk, konkrét , valós adatokkal alátámasszuk, hogy az őszi szalonka vadászat hazánkban nem tudja kiváltani a tavaszi vadászatot,  TEHÁT A TAVASZI SZALONKA VADÁSZATNAK NEM LEHET ALTERNATÍVÁJA AZ ŐSSZI SZALONKÁZÁS.

Azt mindenki tudja, hogy minden élőlényre közvetlenül és közvetve kihat az időjárás.

Nézzük meg miképp volt ez 2013 őszén?

A nyári szárazságot szeptemberben 70 mm csapadék enyhítette.  Szept. 20- a után hideg rekordok dőltek meg. Nem is nagyon láttunk vonuló szalonkát.

Október erre rácáfolt, mert ekkor soha nem tapasztalt, szinte nyári meleget és csak 12 mm csapadékot produkált.  A vonulás az előző évekhez viszonyítva lassabban és megkésve indult.

Novemberben tovább folytatódott a szokatlanul enyhe időjárás, de sok,  12 csapadékos nap volt. Összesen 115 mm eső áztatta a földeket. / ezzel közvetve táplálékhoz juttatva az átvonuló hosszúcsőrűeket./ Erre az időszakra esett a fő vonulás is.

December sem villogtatta még a fogait, egyhangú, szürke, borongós és enyhe volt. Még ezen időszakban is több helyen láttunk szalonkákat.

Itt szeretnék egy saját megfigyelést elmondani. December 27-én és 28-án is Dobóváron  18 óra 45- körül  egy ligetes, bokros részről egy hangtalanul libegő szalonka szállt ki az elmunkált mezőgazdasági területre valószínűleg táplálkozási céllal, tehát nem véletlenszerű előfordulást tapasztaltunk.

De hol fordult elő több szalonka? Van - e összefüggés ebből a szempontból a területek között ?

Két egymáshoz viszonylag közel eső terültről jelentettek több szalonkát, Kaszóból 12 db-ot, és a Dráva 2000 vt. területéről 10 db-ot.

9-9 szalonkát figyeltek meg Karádon, illetve Kilitiben, 8 db -ot  Mezőcsokonyábában.

Feltettük magunknak a kérdést, hogy vajon Somogy megye melyik vidéke lehet a ” legjobb szalonkás hely” a vonulási megfigyelések alapján, de erre nem kaptunk válasz mert a Külső-, Belső-, valamint Dél somogyi tájegységeken egyaránt voltak olyan pontok, ahol a többihez viszonyítva magasabb volt a megfigyelt szalonkák száma.

De, akkor 2013 őszén miért csak ennyi madarat láttunk?  Ugye, mennyi nyitott kérdés vár még megválaszolásra?  Ez is egy szalonka titok?

 

Kemenszky Péter, Kollmann Ferenc

 

 

 

 

Read 557 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések