Szalonka monitoring

2019 március 05

A 2012 őszi szalonka monitoring eredményei

Mindannyian kíváncsian vártuk, hogy mit hoz a  gyenge tavaszi vonulás után az ősz. Lesz -e annyi, mint előző esztendőben, mikortól látjuk a legtöbbet, vetődtek fel a kérdések. Igen ! Már van rálátásunk, már van egy kis tapasztalatunk, hiszen ez volt a negyedik lehetőség, amikor szervezetten, egy szép közös cél érdekében álltunk szeptember közepétől  - december elejéig, minden kedden a megfigyelő pontokon.

Örömmel mondom, hogy már csak egy év van előttünk, hogy a begyűjtött adatokat feldolgozva az EURÓPAI UNIÓ asztalára tehessük amivel, ékes szólóan, hitelt érdemlően tálalni tudjuk a megfigyeléseinket, amivel végül is elfogadhatják a derogációnkat.

Négy év van mögöttünk. Mindegyik hasonló és mégis más. Nagy az eltérés, ha az adott év adatait  nem az átlaghoz viszonyítjuk, hanem a két szélsőséges értéket, (a legnagyobbat a legkisebbel) vetjük össze.A Somogyi megyei adatokat a beérkezett adatok összesítése után értékeljük. Egyre több adat van a birtokunkba amivel már jól lehet "gazdálkodni".

2009  247 db

2010  287  db

2011  219   db

2012  180   db

 A négy évben átlagosan 233 db szalonkát számoltunk. 2010-ben volt a legtöbb 287 db.   2012-ben  pedig a legkevesebb  180 db.  / 93  szalonkával /  ez az átlaghoz viszonyítva 27%-al , míg a legtöbbhöz viszonyítva 37%-al kevesebb!  

A megfigyelő pontokon is gyengébb eredményekről tájékoztattak. Amíg az előző három évben 6-6-6  helyen nem volt szalonka észlelés, most  9 helyen 1/3 -dal több standon.

Megfigyelt szalonka száma:

0 db 9 ponton 19%

1-5 db 29 ponton 60%

6-10 db 8 ponton 18%

11 db felett 2 ponton 3%

Legszerencsésebb társaink, Zsitfapusztán 13 db-ot, és Karádon 11db-ot  láthattak.

Mi lehet ennek az oka? Tesszük fel jogosan a kérdést. Kollégákkal elsősorban az időjárás alakulásában keressük a választ. 2009 ben enyhe átlagos novemberben csapadékos volt a vonulás alatt az idő. 2010 év kiemelkedően csapadékos volt az éves csapadék mennyiség kétszeresen meghaladta az éves átlagot.  1100-1300 mm között volt! Állt mindenütt a víz. 2011 régen látott erős aszály köszöntött be. Mindösszesen 270  mm csapadék hullott, ami ,ha nem is olyan mértékben , de a 2012- ben is folytatódott . Alig haladta meg a 400 mm-t . A szalonkának, az üde, nyirkos táplálékban gazdag talajok a megfelelőek. Ezért gondoljuk - talán igazolva is-,hogy a szárazság miatt a vonulás iránya ezen területek felé történt. / ami, nem minden esetben a megfigyelő pontokkal esett egybe.

Felkeltette a figyelmemet a vonulás intenzív szakaszának kezdete, amire csak most, hogy négy év anyagát hasonlítva vettem észre. Úgy gondolom, hogy ez is szorosan összefügg az időjárással.

Az intenzív szakasz :    

2009 ben október elején kezdődött  és  november 25.-ig tartott.

2010 ben  okt. 10.után kezdődött, és nov.  25.ig tartott / ekkor novemberben  137 szalonkát figyelhettünk meg !

2011 ben  okt. elejétől folyamatosan szépen érkeztek a szalonkák és nov 15. után el is vonultak.

2012 ben  idén később október végén  későn indult meg a vonulás és nov. végig tartott.

Több vadásztársam jelezte, hogy  a monitoringozáson kívül is volt módjuk szalonkát látni. Ezek főképpen a társas vadászatokkal függött össze, amikor a nagy területek kerültek mozgatásra. Saját példámat szeretném megemlíteni. Egy évvel korábban  november 17.-én a Medvogya patak mellet fácánoztunk , amikor 8 db !!! szalonkát vertünk fel. Idén ugyan ezen a helyen egy nap eltéréssel csak két darabot.   Erről az esetről messzemenő következtetést badarság levonni, csak mint érdekességet említettem meg.

Amikor a lapokat összesítettük, tapasztaltuk azt, hogy azon kollégák, akik időjárás miatt nem jutottak ki a monitoring pontra, nem valótlan adatot írtak be, hanem korrekten közölték ezt. Így fiktív adatok nem kerültek be a munkánkba. Egy év múlva ilyenkor már tátunk mögött lesz a szalonka monitoringózás 5 éve, Akkor már, öt tavasz, öt ősz  adatait vizsgálhatjuk meg.

Amit, mi kollektíven végeztünk, bátran mondom, hogy világviszonylatban is egyedül álló.

Nagyon bízom, hogy ez a gigantikus munka eredménye meghallgatásra talál az Európai Unió szakbizottságánál,és a derogációnak eléri célját, azaz A SZALONKA TAVASZI VADÁSZATA HIVATALOSAN IS ELISMERT LESZ HAZÁNKBAN.

 

Kemenszky Péter , Kollmann Ferenc

Read 460 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések