Szalonka monitoring

2019 március 05

Szalonka fürkészés I.

SZALONKA FŰRKÉSZÉS A SZÁMOK TÜKRÉBEN / Monitoring eredményei /

A szalonka szezon kezdete előtt már ismert volt, hogy ebben az évben nem vadászhatunk hosszú csőrű kedvenceinkre. A zöld kalapos társadalom vérmérsékletének megfelelően reagált. Volt, aki tüntetést, petíciót, polgári engedetlenséget, néma dacot javasolt. Aztán győzött a józan ész és elfogadta a legmegfelelőbb megoldást. Tudományos szakszerű érvekkel, kitartó következetes munkával szeretnénk vissza szerezni a tavaszi szalonka vadászatot. A szakma és a tudomány fogott kezet. Ettől a pillanattól kezdve lett közismert fogalom a MONITORINGOZÁS. Tudományos írásokban, disszertációkban elfogadható, de mint a magyar nyelv tisztelője tőlem idegen. Úgy gondolom, hogy sokkal jobb kifejezés a szalonka megfigyelés,vagy pajkosabb kedvesebb a szalonka fürkészés. Az előzményekről nem érdemes többet szólni, mert erről sokat cikkezett a sajtó.

2009. elején az OMVV és a Szent István Egyetem Vadvilágmegőrzési Intézete megállapodást kötött a szalonka /scolopax rusticola / tavaszi Magyarországon történő átvonulásának tanulmányozására. Ennek a megvalósítására nélkülözhetetlen a korrekt megbízható adatok begyűjtése. Kik erre a hivatottak, ha nem a szenvedélytől átitatott szalonka vadászok. Jó ötlet, csak meg kel őket nyerni! Sikerült! 

Február 29.-én közel 50 vadászatra jogosult küldte el képviselőjét a megbeszélésre és a megállapodás aláírására. Kemenszky Péter vállalta a feladat összefogását szervezését. Ennek az a lényege, hogy, mint egy pillanat felvétel rögzítse az ország ,a megye és a terület helyein a szalonka mozgást egy azon időben. Nyolc héten át, minden szombat este az esthajnal csillag feljövetele előtt a sötétedésig, egy előre megadott fix helyen legyen tanúja a szalonka mozgásnak .A hely kijelölése GPS koordináták megadásával lett rögzítve. 

A Védegylet biztosította azt a nyolc adatlapot, amin szerepeltek a vadászatra jogosult adatai, a hely koordinátái, a helyszín és, az időjárás jellemzői, a megfigyelés időtartama, a látott, a hallott hosszú csőrűek száma. Ezt az adatfelvételi jegyzőkönyvet kellett minden hétfőn beküldeni, itt került feldolgozásra, majd továbbítva az egyetemnek.

A megfigyelési időszak február 28-tól április 18-ig tartott. Most, amikor ezeket az adatokat a magam módján összesítem a szalonkák már a költésen is túl vannak, a vadászok is más dolgokkal vannak elfoglalva, úgy érzem jó visszagondolni erre az időszakra. A fürkészekre jellemző az egészséges kíváncsiság, és én ezt szeretném most kielégíteni. Hogyan veszem a bátorságot, hogy itt okoskodjak? 31 éve figyelem a szalonkákat, 552 alkalommal vadásztam rájuk, 66 db-ot ejtettem, 30 írást, feljegyzést adtam közzé. Megszállott, elhivatott szalonkás vagyok. 

A somogyi vadászok rendkívüli összefogásról tettek tanú bizonyságot, amikor 42 település 48 helyéről küldték be az általuk felvett adatokat. Ez teljes mértékben lefedte a megye területét. 

(Babócsa, Balatonszemes, Balatonszentgyörgy, Barcs, Berzence, Bodrog, Bonnya, Bőszénfa, Buzsák, Büssű, Csököly, Csurgó, Gyékényes, Gyóta, Iharos, Fiad, Kaposfő, Kaposvár Toponár, Kisbárapáti, Kiskorpád, Lábod, Marcali, Szöcsény, Csömend, Mernye„ Mesztegnyő, Mike, Nagyatád, Pamuk, Sörnye, Siófok Töreki, Somogytúr, Somogyudvarhely, Somogyszob, Somogysimonyi, Stólád, Tarany, Zselickisfalud.) 

Az adatokat, értékelve csodák nem történtek, csak még jobban megerősödtek azok a régi tanok , amelyeket már tudtunk. Az alábbi grafikon szemlélteti, hogy a vizsgált napokon mennyi szalonka került a fürkész közelébe. 

Február 28. Ez, az időszak amikor nem lehet biztosan tudni, hogy a. látott kedvenc egy itt telelő példány, vagy a szálláscsinálók elő hírnöke, Ezen a napon négy helyről jelentettek mozgás: Babócsáról ,két helyről is, Kiskorpádról és Berzencéről. 

Március 7. Ezen időben már bizsereg a szalonka vadász vére. Ki, hol látja meg az elsőt. 43 látott és 12 hallott madár már szép szám, ezt 18 helyszínen tapasztalhatták. 

Március 14. A fellendülés szakasza, 138 szalonka húzott a vadász szeme előtt, 66 db-ot hallott. Csak 10 helyen nem észleltek.

Március 21. Benne vagyunk a csúcsban 133 látott, 73 hallott szalonka! Csak 5 megfigyelő pontot kerültek el a bosszú csőrűek. A szalonka egyszer némán másszor korrogva, vagy cippogva szárnyal. A legtöbb hangot adó egyed, március közepe után szokott jönni. Ez bizonyítja, hogy 73 hangos madarat számláltunk. 

Március 28. A látott madarak száma 130, a hallottaké 64db. Tekintettel arra, hogy a jelentés és a megfigyelés csak az adott időre vonatkozik, számtalan esetben találkoztunk a terület más részein is szalonkával. Idén jó szalonkavonulás volt. 

Április 4. A vegetáció erőteljesen beindult. Nyári meleg volt. A szalonkák nagy része már a fészkelő helyek felé tart. Ezt láthatjuk a csökkenő számokból: 63 db látott, 25 hallott szalonka az esti eredmény.19 helyen már nem észleltek. 

Április 11. Vége felé járunk. 16 helyről szólt a jelentés, ahol 17 db-t láttak és 8 db-t hallottak. 

Április 18-a. Lecsengett, azért kíváncsiak voltunk, mert a vadászati szezon, április 10-ig engedte korábban a vadászatot. Lehet-e még egyáltalán? Ez a kivétel erősíti a szabályt, ékes példája, mert 3 helyen fordult elő: Balatonszemes, Böhönye és Nagyatád térségében, 6 db látott, 3 db hallott szalonka képében.

Read 631 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések