Solymászat

2011 június 14

Vándorsólyom

A vándorsólyom az egyik legelterjedtebb ragadozó madár faj a világon, mind az öt kontinensen jelentős, egyre növekvő állománya él. A sarkvidéktől a forró egyenlítői területekig minden éghajlati övben megtalálható, 13 alfaját tartjuk számon. Nem véletlen, hogy a solymászat egyik legkedveltebb, legnagyobb számban használt vadászmadarának számít. Nemcsak a hatalmas elterjedési terület és a nagy egyedszám az oka, hogy a solymászok szívesen használják a vándorsólymot, hanem többek között az is, hogy vadász képességei és idomíthatósága az egyik solymászatra legjobban használható madárrá teszi. A vándorsólyom a természetben szinte kizárólag repülő madarat zsákmányol, ami különösen megfelel a varjúfélék, kacsafélék és tyúk alkatúak elejtéséhez. A vadászható vadfajok jelentős része abba a csoportba tartozik, amelyből a vándorsólyom zsákmányállatainak zöme kikerül. A solymászok kétféle módon vadásznak a vándorsólyommal, az egyik, amikor a kelő vadra ökölről indítják a sólymot, és az ún. "után röpüléssel" próbálja elejteni a zsákmányt.

A másik módszer, amit Európában gyakrabban használnak, az ún. "köröző stílusú" vadászat, amikor a solymász vadászmadarát arra idomítja, hogy nagy magasságban körözzön felette és innen támadja a kelő vadat. Ez a vadászati módszer általában a tyúkfélék, fácán, fogoly solymászatánál, valamint vadkacsa vadászatánál eredményes. Az idomítás bonyolultabb és komolyabb feladat elé állítja a solymászt, mert a vad felkutatásához szükséges vadászkutyával is össze kell szoktatni a madarat. Meg kell tanítani a vadászmadárral, hogy ne távolodjon el messze a solymásztól és mindig fölötte, kedvező támadó pozícióban várja a vadat. Ez a hármas együttműködés, solymász, vándorsólyom és a vadászkutya együttes munkája teszi igazán nagy teljesítménnyé a köröző stílusú vadászatot. Varjúfélékre általában ökölről indított sólyommal vadászunk, de itt is hasznos segítség lehet egy kajtató eb. Ebben az esetben a solymász aktív közreműködésére is szükség van, mert a varjú vagy szarka rendkívül ügyesen ki tudja kicselezni a sólymot és fel tud használni búvóhelyül minden apró bokrot vagy tereptárgyat. A varjúzó sólyomnak kiváló röpülőnek kell lennie, a fordulatokban és cselekben gazdag pedzés során a siker nemcsak a jól felkészített sólymon múlik, hanem a jó kondícióban levő segítő solymászon is. Minden bizonnyal az ember, egy háziállat és egy vadmadár különleges kapcsolata és ebből a kapcsolatból származó egyedülálló, mások számára elérhetetlen élmények azok, amiért sokan rabjaivá lettek a solymászatnak.

A vándorsólyom az a sólyomfaj, amelyik leginkább alkalmas a legkisebb vadászható madárfaj, hazánkban a szarka és a legnagyobb, a vetési lúd vadászatára egyaránt. Az a képessége, hogy 300 km/órát meghaladó sebességgel zuhanjon a zsákmányra, egyedülálló a sólymok között. A természetben a párok és a kirepülő fiatal példányok gyakran együtt vadásznak és ez az együttműködési hajlam teszi a vándorsólymot különösen kedvessé a solymász számára. Hamar megtanulja, hogy a kutya kutatja fel a lapuló zsákmányt és annak mozgását figyelve helyezkedik a megfelelő támadó helyzetbe. A solymász által felriasztott vadat fergeteges zuhanással pedzi és vagy a levegőben elmarkolja, vagy pedig tarkórúgással igyekszik elejteni. Solymászatra tenyészetekből származó madarakat használnak a solymászok, kivéve az Egyesült Államokban, ahol a szerencsére rohamosan növekvő természetes állományból, már engedélyeznek solymászati célú befogást is. A vándorsólyom világ állománya az utóbbi 15-20 évben a többszörösére növekedett, jelenleg már több országban elérte a valaha ismert legnagyobb egyedszámot. Várható, hogy az állomány további erősödése miatt más országokban is engedélyezik majd korlátozott számú befogását.

Lóki György

Read 46 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés