Solymászat

2019 december 20

Solymászat!

Most, hogy megérkezett a tél talán könnyebb értékelni az idény eddigi részét. A már természetesnek mondható nyári forróság után elhúzódó az egész októbert kitöltő meleg, ami aztán csak a szűnni nem akaró novemberi esőkkel ért véget, hihetetlenül megnehezítette a madaraink képzését és ezt, be kell valljuk legtöbbünk madarának a munkáján meg is látszik. Na, de hagyjuk az időjárást szidni mindig gyanús, kifogás keresésnek tűnhet.

Mindenképpen mozgalmas őszünk volt, bővelkedtünk még mindig megoldásra váró botrányokban, meglepő madár elveszésekben, megkerülésékben és vizsgák is voltak a szokásos anomáliákkal, minden esetre néhányaknak sikerült megszerezni a solymászati képesítést.

Akinek van dolgozó madara és természetesen ideje, annak soha nem látott mennyiségű és minőségű rendezvény áll rendelkezésére. A Magyar Solymász Egyesület a világkiállítás kapcsán kapott elképesztő támogatásokból sorra rendezi a legkülönbözőbb rendezvényeket a solymászok és az érdeklődők számára. Egymást érik a vadászatok, de megjelentek a solymász versenyek és egy nemzetközi konferencia is megrendezésre kerül.
Sajnos ezek a rendezvények döntő többségében a keleti vagy legfeljebb a középső országrészre esnek a Dunántúlon csupán a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendjének solymászati nyílt napja lesz, ami az idén december 14.-én kerül megrendezésre a szokásos helyszínen a keszthelyi Vadászati Múzeum támogatásával. Ez a rendezvény, ahogy a korábbi években is elsősorban a solymászat iránt érdeklődőknek szól, az ő számukra igyekszünk megmutatni a különböző vadászmadarak, kutyák és solymászok munkáját valódi solymászati körülmények között.

Mindenkit csak buzdítani tudok, minél többen menjenek el és vegyenek részt a rendezvényeken, kerüljön minél több embernek a látókörébe ez az ősi vadászati forma, nemes hagyomány a solymászat!

Lóki György fősolymász

Read 242 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés