Íjászat

2017 augusztus 10

Kezdjünk íjjal vadászni!

A vadászati törvény módosítása, egyre aktuálisabb téma. Valamiért még mindig úgy gondolom, hogy most van értelme javaslatokat tenni, amikor még nem alakult ki a törvénytervezet végleges formája, mint jó magyar szokás szerint utólag elmondani mi miért rossz. A Magyar Vadászíjász Egyesület számos javaslattal segíti a törvényalkotó munkáját. Ezek közül az egyik legjelentősebb, ami nem is csak a szűken vett vadászíjászokat érinti, hogy a törvény tegye lehetővé 15 éves kortól az íjas vadászatot. Erről a javaslatról már egy korábbi cikkben írtam, de úgy gondolom, hogy érdemes kicsit jobban körüljárni a javaslatot.

 Ma a vadászvizsga ugyan 17 éves kortól letehető, de fegyvertartási engedélyt csak 18 éves kortól kapható, nagyon helyesen. Nézzük, mi lenne, ha a szükséges vizsgák letétele után már 15 évesen lehetne íjjal vadászni?  Kell attól tartani, hogy íjjal vadászó ifjú titánok rászabadulva erdőre, mezőre halomra lövik a vadat? Egyértelműen nem, egy rutinos, kiváló vadászíjász zsákmánylistája meg sem közelíti egy közepes lőfegyveres vadászét, nemhogy egy kezdőé. Ugyanis az a fránya max. 20-25m-es lőtáv valóban a vad érzékszervei által maga köré vont védőzónán belül van. Mikor a vadász e zónán belül tartózkodik, a vad lényegesen előnyösebb helyzetben van, mint a vadász. Ezzel el is érkeztünk az egész törvényjavaslat lényegéhez. Mi kell ahhoz, hogy egy vadászíjász sikeres legyen? Elsősorban türelem. Egy türelmetlen mozdulat akár az utolsó pillanatban is a vad elugrásához vezet. Minden vadászíjásznak vannak ilyen történetei. Másodsorban a lőfegyveres vadászathoz szükségesnél lényegesen jobb vadismeret. Ahhoz, hogy vadász ilyen közelről eredményes lehessen elengedhetetlen a vad faji sajátosságainak, szokásainak pontos ismerte. Harmadsorban szükséges a természet, a vad iránti alázat. Lehet a vadászíjásznak bármekkora az egója, az egónak a vad nem fog megállni.

A fent felsoroltak közül melyik válik kárára egy ifjú vadásznak?  A kezdő vadásznak is lényegesen könnyebb a vadat 15-20m-ről elbírálni, mint 70-80m-ről. Miután egy „üzemkész” vadásznyílvessző 5000-6000Ft egy vadászíjász mindig kétszer meggondolja, mikor engedje útjára, mert nagyon könnyen el tud tűnni az aljnövényzet sűrűjében, vagy követ találva törik, reped végleg használhatatlanná válva. Azt gondolom, ha az ifjú vadászban még jobban rögződik, hogy mindig gondolja, át mielőtt lő, az lőfegyver használatakor sem fog hátrányára válni.

Még mindig a teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabb érveket felsorakoztatva próbáltam igazolni, miért gondoljuk úgy, hogy hasznos, és előremutató lenne, ha 15 éves kortól lehetne legálisan íjjal vadászni. Azok a fiatal emberek, akikben annyira dobol a vadászvér, hogy a három évet sem szeretnék kivárni, míg lőfegyverrel vadászhatnak, ez alatt a három év alatt olyan tudást, tapasztalatot, és élményeket szerezhetnek, ami lőfegyveres vadászként is javukra fog válni.

 

Harnos Tibor, rovatvezető

Read 277 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés