Aktualitások

2024 január 08

Vármegyei elismerés

Vármegyei elismerés és főhajtás – Páll Endre életműve kapta a Somogyország Kincse elismerést

A Vármegyeháza felújított dísztermében ünnepelte Somogy, hogy 526 évvel ezelőtt, 1498. január 6-án II. Ulászló magyar király címer- és pecséthasználati jogot adományozott a vármegyének.

A jeles eseményen Szita Károly, Kaposvár megyei jogú város polgármestere, Nagy János a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Bíró Norbert a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke mondtak beszédet, akik méltatták a város és a vármegye kapcsolatát, és kitértek Somogy rögös történelmére is.

Bíró Norbert külön kiemelte, hogy vízkereszt azért különleges nap a somogyiaknak, mert ilyenkor emlékezünk meg arról a dicsőségről, hogy a vármegyék közül elsőként kaptunk címert és pecséthasználati jogot II. Ulászló királytól. Több mint ezeréves vármegyei történelmünk során számtalan esetben bizonyították elődeink, hogy méltók a megbecsülésre, hogy elismerésre méltó tetteket vittek végbe hazánkért.

A jeles esemény alkalmából az elnök Pro Comitatu kitüntetést, Somogy Polgáraiért díjakat, valamint Somogyország Kincse elismeréseket adott át, amely utóbbit az OMVK Sv.-i Területi Szervezete és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége felterjesztése alapján Páll Endre vadászíró életműve, és munkássága kapott meg, születésének századik évfordulója alkalmából.

Az író méltatása a következőképpen hangzott el:

„Páll Endre erdőmérnök/vadász szak, - és szépíró, szaktekintély a hazai vadgazdálkodásban. Munkásságával nagymértékben hozzájárult Magyarországnak a „vadászati világhatalom” cím kiérdemlésében. A keze alatt vadászgenerációkat nevelt ki, példamutató szakmai munkájával irányt mutatott.

Páll Endre példás szakmai tevékenységén kívül, mindannyiunk által ismert szakírói és szépirodalmi munkássága is.

1966-ban jelent meg első könyve „A vaddisznó és vadászata” címmel, amelyet olyan szakmai és szépirodalmi alapművek követtek mint – a teljesség igénye nélkül – A Vadásztarisznya, A gímszarvas és vadászata, vagy a Legjobb vadászni című kötetek. Számos iránymutató szakcikk írója, amely irány még ma is követendő példa lehet az újabb vadászgenerációk részére.

2007-ben hagyta abba az aktív vadászatot és adta le önként vadászjegyét, amely élete egyik legnehezebb döntése volt. Ma, - hogy már nincsen közöttünk - is a Gyótai Vt. örökös és tiszteletbeli tagja és vadászmestere. Mára Somogyban mindannyiunk néhai Bandi bácsija, országosan, de európai szinten is szakmai példakép, akinek könyvein generációk nőttek fel és ismerték meg az Üsztői vadföldet, a Bélmosókat, vagy a híres Börevári nyekergő szarvasbikát. A Somogyi vadászok igazi Doajenje volt Ő, aki józan szakmai és emberi értékrendjével, tiszta meglátásaival egy – egy szakmai kérdés kapcsán ma is sokszor szolgál bölcs iránymutatással nekünk, fiatalabbaknak.

2012-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán vasdiploma díszoklevelet vehetett át, erdőmérnöki diplomája keltének 65. évfordulóján.

2013-ban távozott közülünk, emlékére a gyótai vadászház előkertjében a vadásztársaság, a megyei vadászkamara és vadászszövetség emlékoszlopot állíttatott, amely oszlop tövében mindig talál az odalátogató egy csokor friss mezei virágot, vagy éppen egy tölgyfáról szakított töretet.

Páll Endre tavaly szeptemberben lett volna 100 esztendős.”

Az elismerést a felterjesztő, Páll Endre értékes hagyatékának egy részét őrző Dr. Kemenszky Péter vette át a Közgyűlés elnökétől, aki az átadáskor külön megköszönte, hogy a vadásztársadalom méltó módon ápolja a neves szakember emlékét Somogyban.

Vadászkamara

Read 449 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések