Aktualitások

2023 augusztus 28

Utánkeresés

Tisztelt vadászatra jogosult Képviselők, Tisztelt somogyi Vadászok!

Ismét eltelt egy év, és pár napon belül kezdődik a vadászati főszezon, azon belül mindannyiunk vadászünnepe, a szarvasbőgés. Gyakran szembesülök azzal a problémával, hogy nagyvad sebzése esetén a vadászok/vadásztársaságok bizonytalanok egyrészről abban, hogy a sebzési jelek, vagy esetleg az eredménytelen rövid keresést követően érdemes e egyáltalán tüzetesebben utánkeresni a vadat, ha igen, akkor szintén kevés információjuk van arról, hogy ki az a szakember, aki az adott napon, környéken hadra fogható utánkereső. Mivel a vérebbel való szakszerű utánkeresés – amellett, hogy maga az utánkeresés törvényi kötelezettség – egyértelműen értékmentő munka, mindenképpen ajánlom szíves figyelmükbe a Magyar Véreb Egylet alábbi levelét azzal, hogy bátran éljenek a felajánlott lehetőséggel.


Vadászüdvözlettel

Dr. Kemenszy Péter fővadász


Utánkeresés a Magyar Véreb Egylet tagjainak segítségével

Somogyban minden év szeptember első napja jelenti a nagyvad-vadászati idény nyitányát, amely egyidejűleg a szarvasbőgés kezdete is. A bőgő gímszarvasbika vadászata méltán népszerű a hazai és külföldi bérvadászok körében egyaránt, és az ebből származó bevétel - tekintettel Somogyország kiváló minőségű gímállományára - jelentős részét képezi a vadászatra jogosultak éves árbevételének is. Ezzel az értékkel való gazdálkodás egyben tehát komoly felelősség is a vadgazda számára, ugyanakkor a vadászatok szomorú velejárója az is, amikor a terítékre hozni kívánt vadat nem sikerül a lehető leggyorsabb kimúlást okozó lövéssel helyben marasztalni. A sajnálatos sebzés amellett, hogy nagy lelki terhet ró a vadászemberre, anyagi szempontból is jelentős veszteség úgy a vadászatra jogosult, mind a magyar állam számára, ugyanis nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vad, mint állami tulajdon, csak az elejtés, illetve terítékre kerülés során megy át a jogosult tulajdonába. Óriási felelőssége van tehát a vadászatra jogosultnak abban a vonatkozásban is, hogy a sebzett vad felkutatását mennyire szakszerűen igyekszik megoldani. Ezt a tény felismerve kérte az OMVK Somogy vármegyei Területi Szervezete, valamint a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége a Magyar Véreb Egylet segítségét abban, hogy képzett és tapasztat vérebvezetőivel, illetve az általuk vezetett elő- és fővizsgákon egyaránt bizonyított rutinos vérebekkel segítsék ezt az értékmentő munkát. Az Egylet által Somogyban delegált szakemberek elérhetősége alább olvasható:

1. Kiss Bálint, Csurgó: +36304880999

2. Kovács Sándor, Lábod: +36309278816
3. Márton Attila, Kaposvár: +36309378241
4. Nyúl András, Csokonyavisonta: +36309278812
5. Ozvári Zoltán, Szántód: +36309018637

A vérebvezetők csupán azt kérik, hogy munkájuk elősegítése érdekében a vadászok is próbáljanak meg hozzájárulni azzal, hogy a sebzésre utaló jelek (elugrás nyoma, vér stb.) egyértelmű megjelölése után még a szemmel is jól látható vércsapát sem követik 150-200 méternél nagyobb távolságra, de bizonyos körülmények (megállási helyek, sebágy, elugró vad) miatt ez a táv még rövidebbé válhat. Fontos kiemelni azt is, hogy a különféle éjszaka használatos eszközökkel való keresgélés alkalmával történt megzavarás még az egyébként rutinmunkával terítékre hozható sebzett elvesztését is okozhatja.

Végezetül az is fontos tudnivaló a vadászatra jogosultak számára, hogy a vérebvezetők ugyanolyan lelkiismeretesen keresnek egy szarvasborjút, vagy vaddisznó süldőt is mint egy kapitális gímbikát. Ezeknek, a kisebb anyagi értéket képviselő egyedek utánkeresésének jelentőségét már egyre több vadászatra jogosult ismeri fel és ebből a megfontolásból kéri utánkereső szakember segítségét az egyéni vadászatok mellett a társas nagyvad vadászatok alkalmával is.  

Magyar Véreb Egylet

    
   

Read 216 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések