Aktualitások

2023 máj. 08

Összefogtunk!

Természettakarítás a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének Zaranyi területén

A megyei Vadászkamara és a Vadászszövetség 2023-ban is meghirdette Somogy megyében a „Vadászok Tavaszi Természettakarítási Akcióját”, amelyhez több vadászatra jogosult is csatlakozott, és amelynek keretében 2023. május 7-én a Szövetség Kaposvár melletti, Zaranyi vadászterületén nagyszabású szemétgyűjtést tartottak a szervezők.

Húszan, javarészt leendő vadászok (tanfolyamosaink) és hozzátartozóik, valamint vadászok és civilek gyülekeztek reggel 9 órakor a Páll Endre Ifjúsági Oktatóközpontnál, ahová a szervezők az előző nap már elhelyeztették az 5 köbméteres konténert, tudva, hogy az biztosan megtelik az akció végére a gyűjtött szeméttel. Kiosztásra kerültek a munkavédelmi szempontból nélkülözhetetlen gumikesztyűk és a gyűjtéshez a műanyagzsákok, és két csapat indult el jobbra és balra az erdő közepéből annak szélei irányába, természetesen a korábban már feltérképezett „gócpontok” felé. A korábbi feltérképezés azért is fontos volt, mert a vegetáció előrehaladott állapotban volt már a kérdéses napon, és nem biztos, hogy véletlenszerűn fellelhető lett volna a sok hulladék. A Zaranyi erdőben gyakran találkozunk ugyanis a városból kijáró túrázókkal, futókkal, vagy kerékpárosokkal, akik sajnálatosan rengeteg szemetet hoznak ki magukkal, így az összegyűjtendő hulladék nagy része az utak két oldalán, 5-5 m-es sávban megtalálható. Ezen felül több, illegális szemétlerakóhelyet is feltérképeztek és megszüntettek az önkéntesek, így délre megtellett a kihelyezett konténer. Az illegális és bűncselekménynek minősülő hulladékelhelyezést megakadályozandó, a Vadászszövetség az erdőgazdálkodóval egyeztetve több helyen kamerákat fog elhelyezni az erdőterületen belül.

Annak ellenére, hogy 2019-től folyamatosan, évi rendszerességgel gyűjtjük össze a területen – valamint a köztes időszakban az erdőgazdálkodó Kaszó Zrt. is jelentős mennyiségű hulladékot gyűjtetett össze –, mindig halmozódik fel újabb és újabb adag, mutatva az embertársaink természetért érzett felelősségének a teljes hiányát. Meggyőződésünk, hogy a leendő vadászoknak a gyakorlatban is tapasztalniuk kell az ehhez hasonló cselekedeteket, hogy majdan vadászként kellő hatékonysággal tudjanak fellépni a természetben folytatott illegális hulladékelhelyezésekkel szemben.

Ismételten köszönjük a leendő vadászoknak, tanfolyamosainknak és a civileknek a segítséget, hogy önként vettek részt a természettakarításban és szabadították meg az erdőt a felhalmozott hulladéktól.

Az akciót követően a résztvevőket a Vadászszövetség ebéddel látta vendégül az Oktatóközpont kisházában, ahol kötetlen beszélgetés formájában értékeltük ki a tartalmas napot.

Dr. Kemenszky Péter

 

Read 197 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések