Aktualitások

2022 augusztus 24

Az év hivatásos vadásza

Andrási Zsolt lett az év hivatásos vadásza 2022-ben!

Andrási Zsolt 1976. 02. 20-án született Budapesten, a Belső Somogy és a Zselic határán gazdálkodó Westerheide Kft. hivatásos vadásza. Szerény, nagy elméleti de főként gyakorlati tudással rendelkező szakember, aki az apróvad neveléstől a gímszarvassal való gazdálkodásig, a csapdázástól a szalonka monitoring-ig szinte minden témában elmélyült és otthon van, aki a tulajdonosok legnagyobb megelégedésére, szakmailag önállóan kezeli és példásan karbantartja szolgálati területét.

Zsolt évek óta részt vesz a hivatásos vadászok megyei válogató versenyén, ahol mindig dobogós helyezést ér el. 2014-ben Baranya megyében már képviselte megyénket az országos megmérettetésen is, akkor az előkelő középmezőnyben végzett, de nem érte be ennyivel. Szorgalma, a szakma iránti végtelen elkötelezettsége meghozta a gyümölcsét: megnyerte a szakma legrangosabb versenyét, ő lett az idei esztendő legjobb hivatásos vadásza. A versenyről szerényen úgy nyilatkozik, hogy mindenkinek köszöni  aki hitt benne és támogatta az évek alatt, és a díj egyben egy szakmai kiteljesedés is, amelyet azonban nem szabad a véleménye szerint tovább folytatni. Év hivatásos vadásza egyszer legyen egy szakember, és jöjjenek, versenyezzenek és nyerjenek a többiek, tapasztalják meg ezt a felemelő érzést amit most ő is átélt. Rengeteg energiát kell fektetni egy ilyen, évekig tartó felkészülésbe és véleménye szerint ha valaki megnyeri ezt a versenyt - egyetértve annak szabályrendszerével - ne induljon többet, hanem tekintse ezt egy szakmai kiteljesedésnek. Ígérete szerint a megyei versenyeken ezentúl is lelkesen részt vesz, egyebekben vállalásának, szakmai értékrendjének és hivatásos vadászi esküjének megfelelően tovább teszi a dolgát, ahogy eddig is tette a hivatása igazi letéteményeseként.

Somogy megye adott otthont a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének

A Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének idén a Kaposvári Szakképzési Centrum Dráva Völgye Technikum és Gimnázium adott otthont Barcs-Középrigócon. A megyei válogatókból a döntőbe jutott 22 versenyző (19 megye indulója, valamint a tavalyi dobogósok) július 27-28-án mérték össze szakmai tudásukat.

A rendezvény 27-ei megnyitóját a támogatók és partnerek képviselői is megtisztelték jelenlétükkel: Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja, Weimann Gáborné, a Szakképzési Centrum főigazgatója, Horváthné Madarász Zsuzsanna, a Drávavölgye Technikum és Gimnázium igazgatója, dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Balogh Andorné, a Somogy Megyei Kormányhivatal vadászati hatóságának vezetője, Fehér Istvan a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, valamint Vereczkey Márton vezérigazgató helyettes a KASZÓ Zrt.-től.

Jelen volt továbbá a két főszponzor cég képviselője, a Kemper Kft. -től Tóth Ákos kereskedelmi igazgató, valamint a Pinewood termékeket forgalmazó Silver Kiss Kft., ügyvezetője, Kiss András is. A Vadászkamara Központját dr. Jámbor László elnök és Bajdik Péter főtitkár képviselte.

A megnyitó a Baranya Vadászkürt Együttes kürtszignáljával kezdődött, ahol elhangzott többek között: 2018-ban a Vadászkamara elnöksége úgy döntött, hogy a mindaddig 2 évente rendezett hivatásos vadász megmérettetéseket évente szervezik meg. Ez egyrészről azért bizonyult jó döntésnek, mert a neves verseny egyben a Vadászkamarára, mint az egyéni vadászok – köztük a mintegy 2700 hivatásos vadász – érdekképviseleti szervezetére irányítja a szakmai fókuszt. Másrészről ezek a rendezvények kiváló alkalmat nyújtanak a szakmai találkozásokra, beszélgetésekre is, mindamellett, hogy a megyéket képviselő legjobb hivatásos vadászok egyre színvonalasabb versenyeken kelnek birokra. A Vadászkamara felismerte, hogy a verseny színvonala és a díjazása is ösztönző kell, hogy legyen. Ezt a gyakorlatot negyedik éve folytatja és fejleszti, új alapokra helyezve ezzel a hivatásos vadászok országos versenyét.

A Somogy megyei Területi Szervezet évek óta kacérkodott azzal a gondolattal, hogy megérett a nívós megmérettetés megszervezésére és lebonyolítására, és idén el is nyerte a rendezés jogát a Vadászkamara Országos Elnökségének év eleji döntése értelmében. Dr. Jámbor László köszöntőjében egyebek mellett azt is elmondta: a versenynek minden évben más megye ad otthont, és a szervezők folyamatosan finomítják a részleteket, így a versenyek mindig emlékezetesek maradnak a résztvevők és kísérőik számára. Hangsúlyozta: az országos döntőbe jutott versenyzők már mind bizonyították szakmai felkészültségüket, itt már nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Szintén kiemelte a rendezvény szakmai jelentőségét, közösségépítő jellegét, valamint a helyszínről megjegyezte: nehéz lett volna ideálisabbat találni az eseménynek.

Madarász Zsuzsanna házigazdaként úgy fogalmazott: az általa vezetett intézmény nemcsak helyszínt biztosítani, hanem otthont adni is szeretne a versenynek. Megköszönve a Vadászkamara, annak megyei Területi Szervezete és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége bizalmát, emlékeztetett: a stratégiai együttműködés már régre nyúlik vissza, és ezt igyekeznek tovább erősíteni a verseny két napja alatt is.

Dr. Kemenszky Péter a technikai eligazítás előtt szintén kiemelte: partnerként tekintenek a Kaposvári Szakképzési Centrumra és annak Drávavölgye tagintézményére, amely méltó helyszínt biztosít a megyei vadásznapok mellett a mostani megmérettetésnek is. Külön hangsúlyozta a partnerek által nyújtott segítség fontosságát ezen esemény és általában a Vadászkamara Területi Szervezete által szervezett rendezvények megvalósításában. Véleménye szerint az elmúlt években – különösen az elmúlt kettőben, amikor is 2020-ban Szabolcs-Szatmár-Bereg, míg 2021-ben Heves megye rendezte a versenyt – igen magasra került a mérce, amelyet idén talán sikerül még inkább feltornázni. Jelezte azt is: bármilyen észrevételt, érdemi kritikát köszönettel fogadnak a szervezők, hogy a jövőben még tovább emelkedhessen a megmérettetés színvonala.

A megnyitót a versenyzők sorszámhúzása zárta, ezt követően ebéd következett. Az első nap délutánján az indulók főként elméleti versenyszámokban adhattak tanúbizonyságot felkészültségükből, úgy mint: 100 kérdéses teszt, állathang felismerés, komplex növény/állat határozás, szituáció elemzés, vadászkutya fajtaismeret, kürtszignálok, de az első nap délutánjára esett a sörétes és golyós lövészet is. A vacsora előtt a részeredmények már nyilvánosak voltak, így minden hivatásos vadász tudta, hogyan is szerepelt az első versenynapon. A vacsora után a szervezők borkóstolóval kedveskedtek a megjelenteknek, Koltai Tamás boglári borász - aki maga is vadász -, mutatta be öt különböző évjáratú büszkeségét. Az éjszakába nyúló baráti- és szakmai diskurzus hagyományosan pozitív velejárója az országos versenyeknek, Középrigócon sem volt ez másként.

A másnap reggel 7-órakor már a bírói eligazítással indult, majd 8 órakor a 22 versenyzőt a szervezők kijuttatták a mintegy 4,5 km-es pályán elhelyezett 11 állomásra, ahol állomásonként egy versenyző megkezdte a feladatot, egy pedig várakozott. A második napon a pályán végig haladva gyakorlati feladatokat kellett végrehajtani a jágereknek: volt trófeabírálat, koponya-, péniszcsont-, madártoll-, növény-, kaliber- és sebzési jelek, valamint csapdafélék és kinológiában használatos eszközök felismerése, de a rendészeti feladat és a rendellenes terepi észrevételek is szerepeltek a repertoárban. Egyes vélemények szerint ugyan a kislilik koponya, vagy a vidra péniszcsont “túl erős” volt a versenyben, nekik üzenem, hogy egyet nem szabad elfelejteni: az ország legjobbjai mérkőztek meg egymással, akik közül bizony többen ezt a lécet is megugrották. A verseny a tervezetteknek megfelelően 14 órakor ért véget, ezután következett a kétnapos esemény záróünnepsége és az eredményhirdetés.

A verseny 1. helyezettje hazai pályán a somogyi versenyző, Andrási Zsolt lett, nyereménye nettó 500 000 forint, ami mellett a Kaszó Zrt. egy gímbika elejtést ajánlott fel számára 7 kg agancstömegig, szarvasbőgésben, vadászházi szállásellátással. Ez utóbbit Vereczkey Márton, az erdőgazdaság vezérigazgató-helyettese adta át a 2022-es év legjobb hivatásos vadászának.

A 2. helyezett Nógrád megyei Major Tamás nettó 400 000 forintos jutalommal lett gazdagabb, valamint a SEFAG Zrt. felajánlásaként dámbika elejtést vehetett át 3 kilogrammos agancstömegig, barcogásban, 1 fő részére, vadászházi szállással, ellátással. A díjat dr. Varga Gyula, az állami erdőgazdaság vadgazdálkodási és turisztikai osztályvezetője adta át.

A 3. helyezett a Békés megyei Tóth Gergő lett, nyereménye nettó 300 000 forint, valamint a Kemper Kft. által felajánlott, értékes fűkaszát is átvehette Tóth Ákos kereskedelmi igazgatótól.

Az első három helyezett mindemellett oklevelet és kupát is átvehetett, valamint a Somogyi Vadászhölgyek Klubjának ajándékcsomagját, amelyet Szabó Lászlóné, a klub egyik alapítója és a megyei Területi Szervezet elnökségi tagja adott át.

A Vadászkamara a versenyszabályzat értelmében az első hat helyezést díjazza, és a partnereinktől is érkeztek további felajánlások, ezért

    a 4. helyezett Gál Péter (Békés megye) az oklevél mellett nettó 100 000 forintot és a Pinewood termékeit forgalmazó Silver Kiss Kft. jóvoltából egy értékes gumicsizmát vehetett át Kiss Andrástól, a cég ügyvezetőjétől;

    az 5. helyezett Monoki Csaba (Nógrád megye) oklevéllel, szintén nettó 100 000 forinttal és a Kemper Kft. által felajánlott magasnyomású mosóval lett gazdagabb, amelyet Tóth Ákos, a cég kereskedelmi igazgatója adott át;

    a 6. helyezett Hinkó Miklós (Pest megye) ugyancsak nettó 100 000 forintot kapott, valamint a Kemper Kft.-t képviselő Tót Ákostól egy sövényvágó gépet.

 

Két különdíj is gazdára talált az eredményhirdetésen:

    A Kaposvári Szakképzési Centrum lokálpatrióta módon a somogyi versenyzőnek – aki egyben a verseny győztese is – különdíjat ajánlott fel, amelyet Csiba Ágota, a Centrum kancellárja adott át Andrási Zsoltnak.

    Szintén a Centrum felajánlása volt egy ajándékcsomag az országos megmérettetés első hölgy hivatásos vadásza részére. A Vas megyéből érkezett Dugmanits Rékának a felajánlást Weimann Gáborné főigazgató adta át.

Mindezen túl a megmérettetés minden indulója és minden jelenlévő kísérője egy, a Területi Szervezet által összeállított ajándékcsomaggal térhetett haza, amelyben többek között a partnerek logóival díszített címkével ellátott Koltai-emlékbor, valamint egy Pinewood felajánlás kapott helyet.

Dr. Jámbor László a Vadászkamara elnöke külön gratulált a Somogy megyei kollégáknak és partnereiknek a szervezésért, jelezve, hogy a szakmai mérce ismételten csak magasan maradt a jövőt illetően.

A verseny azonban nem jöhetett volna létre a partnereink, támogatóink és a kiszolgáló egységek nélkül, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy ez utóbbi apparátus 80-100 embert szolgált ki és szállásolt a verseny két napja alatt.

Külön köszönet a stratégiai partnereinknek: a Kaposvári Szakképzési Centrumnak, a  Drávavölgye Technikum és Gimnázium vezetésének és szorgalmas apparátusának,  a KASZÓ Zrt.-nek, a SEFAG Zrt.-nek és annak Barcsi Erdészete kollektívájának, a Vadászkamara központi munkatársainak, a Baranya Vadászkürt Együttesnek, a Szasza Streetfood-nak és végül de nem utolsósorban annak a huszonkét Bíró kollégának, akik mind az előkészületek idején, mind a versenyen kemény és szakmaias helytállással végezték a munkájukat, amely munka nagymértékben járult hozzá a verseny pozitív szakmai megítéléséhez.

Dr. Kemenszky Péter

 

 

 

 

Read 272 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések