Aktualitások

2022 augusztus 01

Gyermektábor

Népes gyermeksereg vette birtokba a Páll Endre Ifjúsági Oktatóközpontot

Két ízben, július 7-8-án és 21-22-én is debütált az Oktatóközpont a Zaranyi erdőben.

Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás (2021) Programiroda, valamint a megyei Vadászkamara és a Vadászszövetség közös finanszírozásában ifjúsági gyermektábor épült fel és került átadásra tavaly a Világkiállításra a Kaposvár melletti Zaranyi erdőben, a Vadászszövetség vadászterületén. A beruházás keretében megvalósult a Páll Endre Ifjúsági Oktatóközpont, ahol egy kis faház került felállításra, a hozzátartozó oktató tevékenység végzésére is kiválóan alkalmas filagóriával, amely ideális 10-15 fős napközis, vagy ún. „ottalvós” gyermektáborok rendezésére, előadások, egyéb rendezvények megtartására.

Két csoport is jelentkezett az idei nyáron, hogy egyhetes turnusuk utolsó két napját (csütörtök-péntek) a „Kisházban” töltsék, olyan helyen, ahol az erdő közepén a tábor „kütyümentességét” a mobilnet hálózat szinte teljes hiánya biztosítja. A gyermekprogramok között szerepelt Pomázi Ágostonnak, a Kamara kinológusának vadászkutyás előadása, aki a gyerekeket is bevonva, a vadászkutya munkáját mutatta be interaktív módon egy végtelenül nyugodt és fegyelmezett drótszőrű magyar vizsla segítségével. Lóki György hivatásos vadász sólyomreptetéssel kápráztatta el a hallgatóságot, akik még törpebaglyot is simogathattak, miközben a solymászatról, mint ősi vadászati módról is hallhattak információkat.  Máj Péter, a Kulturális szakbizottság elnöke eredeti huszár öltözékben, igazi hagyományőrzést prezentált, sőt, az általános iskola alsó tagozatában tanult huszár/magyar nótákat is felelevenítették a kicsikkel. A változatos két napban volt még éjszakai túra, közös gallygyűjtés, valamint vacsorakészítés is tábortűz mellett, az pedig őrszemek folyamatosan „szemmel tartották” az erdei utat a tábor területén felállított magaslesről.

 A Vadászkamara és Vadászszövetség vállalásainak megfelelően beépítésre került a tábor programjai közé a honvédelemre való nevelés is, amely szorosan összefügg a természet szeretetére és az egészséges, természetben eltöltött hasznos időtöltésre való neveléssel.

Ennek keretében a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái Gavlik Péter ezredes úr támogatásával három darab nagy katonai sátrat emeltek fel a tábor udvarán, és a gyerekek ezekben töltötték el – legtöbben életükben először – szabadtéren az éjszakát.
A honvédelemre való nevelés keretében a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka, Lóki Ferenc alezredes és két kollégája tartottak bemutatót, ahol a gyermekek air soft fegyvereket próbálhattak ki, de megtapasztalhatták egy golyóálló mellény súlyát és minden katonai dologgal kapcsolatos kérdésükre is kimerítő választ kaptak.

Annak ellenére, hogy az első terminus éjszakáján szinte végig esett az eső, a másodikon pedig erős kánikula volt, egyik sem szegte a gyermekek kedvét, akik többen jelezték, hogy jövőre akár egész hetes itt alvós táborban is nagyon szívesen vennének részt a Zaranyi erdőben. A Vadászkamarán és a Vadászszövetségen nem múlik, szeretettel várjuk, hogy a Páll Endre Ifjúsági Oktatóközpont, betöltve funkcióját rendszeresen teljen meg gyermekzsivajjal!

 

Dr. Kemenszky Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 109 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések