Aktualitások

2022 máj. 02

Természettakarítás

Természettakarítási akció a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének területén

A megyei Vadászkamara és a Vadászszövetség 2022-ben (két év kihagyás után) újra meghirdette Somogy megyében a „Vadászok Tavaszi Természettakarítási Akcióját”, amelyhez több vadászatra jogosult is csatlakozott, és amelynek keretében 2022. április 30-án a Szövetség Kaposvár melletti, Zaranyi vadászterületén nagyszabású szemétgyűjtést tartottak a szervezők.

Több mint harmincan, javarészt leendő vadászok (tanfolyamosaink) és hozzátartozóik, valamint vadászok és civilek gyülekeztek reggel 8 órakor a Páll Endre Ifjúsági Oktatóközpontnál, ahová a szervezők az előző nap már elhelyeztették az 5 köbméteres konténert, tudva, hogy az biztosan megtelik az akció végére. Kiosztásra kerültek a gumikesztyűk és a műanyagzsákok, és 4 fős csapatok indultak el az erdőben a szélrózsa minden irányába, természetesen a korábban már feltérképezett „gócpontok” felé. A Zaranyi erdőben gyakran találkozunk a városból kijáró túrázókkal, futókkal, vagy kerékpárosokkal, akik sajnálatosan rengeteg szemetet hoznak ki magukkal, így az összegyűjtendő hulladék nagy része az utak két oldalán, 5-5 m-es sávban volt megtalálható. Ezen felül három illegális szemét lerakóhelyet is feltérképeztek az önkéntesek, így délre nemhogy meg tellett, de még kicsinek is bizonyult a kihelyezett konténer.

Annak ellenére, hogy 2019-ben 85 köbméter szemetet szedtünk össze a területen – valamint a tél folyamán az erdőgazdálkodó Kaszó Zrt. is jelentős mennyiségű hulladékot gyűjtetett össze –, mindig halmozódik fel újabb és újabb adag, mutatva az embertársaink természetért érzett felelősségének a hiányát. Meggyőződésünk, hogy a leendő vadászoknak a gyakorlatban is tapasztalniuk kell az ehhez hasonló cselekedeteket, hogy majdan vadászként kellő hatékonysággal tudjanak fellépni a természetben folytatott illegális hulladék elhelyezésekkel szemben.

Köszönjük a vadásztársak és a civilek segítségét, valamint tanfolyamosainknak, hogy a „rendhagyó gyakorlaton” önként vettek részt és szabadították meg az erdőt a felhalmozott hulladéktól.

Az akciót követően a résztvevőket a Vadászszövetség ebéddel látta vendégül az Oktatóközpont kisházában, ahol kötetlen beszélgetés formájában értékeltük ki a tartalmas napot.

 

Dr. Kemenszky Péter

 

  

 

Read 163 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések