Aktualitások

2021 december 14

Vadászjegy érvényesítés

Vadászjegy érvényesítés a 2022/23-as vadászati évre

A jelenleg használt vadászjegy leváltásának, cseréjének gondolata 2016-ban fogalmazódott meg először. A változtatást elsősorban a vadászok kényelmének szolgálata (otthoni vadászjegy érvényesítés), a vadászjegy korszerű és praktikus megjelenése, valamint a nyilvántartott adatok pontosítása indokolta.
A Vadászkamarának a vadászjegyek lecserélése érdekében a korábban használt teljes informatikai rendszer megújításával kellett kezdeni a tervezést, melynek fejlesztési folyamata 2021-ben lezárult. Ennek egyik lépcsője volt a vadászjegyek online érvényesítési lehetőségének megteremtése, melyet az előző vadászjegyérvényesítési időszakban, vagyis 2021. február 1-jétől használhattak először a vadászok. Ezzel a lehetőséggel 2021 évben a vadásztársadalom egy hatoda, mintegy 11.000 vadász élt.
A Vadászkamara új típusú vadászjegy bevezetéséhez is szükséges törvénymódosítási javaslatai egyrészt jelenleg a Parlament előtt vannak, másrészt az Agrárminisztériummal is folyamatos az egyeztetés a további részletszabályok jogszabályban történő megjelentetése kapcsán. Az Agrárminisztérium közlése szerint a végrehajtási rendelet módosítása megtörténik még 2021. évben, így erre tekintettel a vadászjegy érvényesítésének rendje az alábbiak szerint fog zajlani a 2022/2023-as vadászati évtől.
Az egyetlen kézzelfogható fizikai változás az idei vadászjegykiadás és érvényesítés esetében a vadásztársadalom szempontjából, hogy a régi típusú vadászjegy helyett, az új típusú, személyigazolvány méretéhez és megjelenéséhez hasonló vadászjegy kerül kiadásra. Az érvényesítés ugyanúgy január első munkanapjával (január 3.) indul, a tavalyi évhez hasonlóan ebben az évben is lehetőség lesz a személyes és az online ügyintézésre (utóbbi esetben postán érkezik a vadászjegy), valamint a vidéki helyszíneken a helyben (lakóhely) történő ügyintézésre is. A vadászjegy érvényesítéséhez kapcsolódó díjak is változatlanok, megegyeznek a tavalyi évvel:
-    Vadászjegy – 20 000 Ft
-    Kamarai tagdíj – 4 000 Ft (tagdíj mentesség: attól az évtől kezdődően, amikor a vadász betölti a 70. évet, nem kell kamarai tagdíjat fizetnie)
-    Biztosítás vadászkamarai váltása esetén– alapdíjas 1000 Ft/fő/év, emeltdíjas 2000 Ft/fő/év
-    Postai átvétel esetén: + 1 500 Ft

A vadászjegyet tehát a továbbiakban is lehet személyesen érvényesíteni, és az online opció is rendelkezésre áll.
A vadászjegy hagyományos, Területi Szervezetnél való érvényesítése során:
    Szükséges dokumentumok:
•    Személyi igazolvány
•    Lakcímkártya
•    Jelenleg érvényes vadászjegy
•    sport- vagy hivatásos vadász adategyeztetési lap, amennyiben a Vadásztárs adatai időközben (azaz a korábban megadottakhoz képest) változtak
•    Groupama Biztosítási Zrt. biztosítás esetén aláírt „Nyilatkozat” dokumentum
•    Az új típusú (kártya alapú) vadászjegy átvételéhez a fentiek alapján személyes ügyintézés szükséges. Amennyiben erre nincsen mód, akkor az új vadászjegy egy, két tanúval igazolt meghatalmazás, valamint a személyi igazolvány és a lakcímkártya fénymásolatának bemutatása mellett kiadható harmadik személynek is.

Ügyfélfogadás (7400 Kaposvár, Zárda u. 18.):
H – CS  de. 8.00 – 12.00, du. 12.30 – 16.00
P: 8.00 – 14.00
Hétfőként hosszított ügyfélfogadással 17.00-ig várjuk az egyénileg érvényesítőket!

Az egyénileg érvényesítő vadászoknak 2022. évben is lehetősége lesz a vidéki helyszíneken való (lakóhelyükhöz közeli), vadászjegyekkel kapcsolatos ügyintézésére.

A vidéki helyszínek, időpontok:

2022. január 17. hétfő  Nagyatád      Aranyszarvas Vadászbolt, Kossuth u. 13.
2022. január20. csütörtök Siófok          Centrál Vadászbolt, Semmelweis u. 14.
2022. január 24. hétfő  Marcali         Meiszterics Autósiskola, Petőfi u. 17.
2022. január 27. csütörtök  Barcs    SEFAG Zrt, Barcsi Erdészet, Bajcsy-Zs. u. 1.
2022. február 03. csütörtök Siófok      Centrál Vadászbolt, Semmelweis u. 14.

Az ügyintézés időpontja:

Nagyatád: 9.00 – 16.00 –óráig
Siófok-Marcali-Barcs: 9.00-17.00-óráig

A vadászjegy online érvényesítése során:

-    a https://ugyfelszolgalat.omvk.hu/ weboldal használata (az www.omvk.hu Ügyintézés menüpont/Online ügyintézés fül nyújt segítséget)
-    a Belügyminisztérium igényeinek megfelelően csak Ügyfélkapun keresztül lehet online érvényesíteni (ezt a fenti weblap automatikusan lehetővé teszi, csupán a felhasználónév és jelszó megadása szükséges, utána a folyamat azonos a tavalyival)
-    ezt követően a vadászjegyet a Területi Szervezet feladja postán a kapcsolódó kiadványokkal együtt

Tisztelt Vadásztársak!
Fontos, hogy a vadászjegyet továbbra is minden vadászati évre érvényesíteni kell a jövőben is. Tehát az új típusú vadászjegy érvényessége is csupán a 2022/23-as vadászati évre szól (2022. március 1-től 2023. február 28-ig). Ennek értelmében továbbra is minden évben kell majd vadászjegyet érvényesíteni.

A járványügyi helyzet okán szíveskedjenek a Vadászkamara megyei honlapját folyamatosan nyomon kísérni a vadászjegy érvényesítés időszakában is. Fontos, hogy irodánkban (és vidéki helyszíneinken) az ügyintézés a járványügyi szabályok maximális betartása mellett lehetséges (beltéri maszk használat, kézfertőtlenítés).


Kérjük a T. Tagjainkat, hogy a vadászjegyek érvényesítését lehetőség szerint – a felesleges torlódások elkerülése okán – ne hagyják február hónapra, illetve éljenek a vidéki helyszínek adta lehetőségekkel is!


Read 583 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés