Aktualitások

2021 július 27

Vad- gépjármű ütközések

Sötét tendencia Somogyban a vad- gépjármű ütközések terén..

Megyénkben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatósága és a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége között évek óta van egy jól funkcionáló együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a megye területét járva a Közút ellenőrei, amennyiben elütött vadat észlelnek, haladéktalanul jelentik a diszpécsernek, aki értesíti a Vadászszövetséget. A Szövetség, ismerve a jogosultak területi illetékességét - ahogy a hivatásos vadászok elérhetőségeit is -, viszonylag gyorsan tud így reagálni és közreműködni a vadtestek felkutatásában. Itt nem konkrétan a helyszíneléssel járó közúti balesetekben elütött egyedekre kell gondolni, hanem az olyan látens ütközésekre, ahol az éjszakában koppanik az autó/kamion eleje, de a sofőr nem tulajdonít nagyobb jelentőséget a dolognak és továbbhalad. Ilyenkor a vad (őz, szarvas, vaddisznó) legtöbbször az árokban fekszik, amelyet másnap kora reggel a Közút ellenőrző járműve lassú haladásából és magasabb felépítésének köszönhetően észlel. Az elmúlt években több száz ilyen esetben volt még a vadtest menthető és felhasználható, de nagyon jelentős számban fordul elő trófeás vad is, főleg őzbak. Az értékmentő tevékenység megkérdőjelezhetetlen.

Az utóbbi időben azonban olyan jelenségre lettünk figyelmesek, amely ezt az értékmentést és együttműködést nagymértékben hátráltatja, nevezetesen, hogy az elütött vad a diszpécser értesítése és a hivatásos vadásznak a helyszínre érkezése közötti, legtöbbször rövid időintervallumon belül eltűnik. Hallottunk már szemtanúktól arról, hogy az elütött őzet egyszerűen az arra járók "bedobják" a csomagtartóba, de 2021. július 24-én Kaposvár közvetlen határában egészen más történt: a Közúttól kapott információ alapján az illetékes Somogy Megyei Vadászok Szövetsége vadászterületén a a 67-es úton, befelé a városba a város tábla mellett (OMV és MOL kutak között félúton) egy frissen elütött őzbak tetemét jelentették, amelyből a kiérkező hivatásos vadász már csupán egy megcsonkított tetemet talált a helyszínen. Ugyanakkor szemtanúk bejelentése alapján 19.00 és 20.00 óra közötti időszakban a kérdéses helyszínen egy bordó színű egyterű személyautó állt, és mellette az árokban - a szemtanúk elmondása alapján - valamit vágtak és zsákba pakoltak. A mellékelt képen látható, hogy az "elkövetők" csupán a két hátsó combot vágták le a fiatal őzbakról, a testmaradványt pedig - a közlekedők legnagyobb megrökönyödésére - a padkán hagyták.

A Vadászszövetség minden érintett figyelmét felhívja, hogy a vadászterületen elhullott vad (test, trófea) a vadászatra jogosult tulajdona és aki az eltulajdonítja, az a lopás vétségét követi el. A Somogy Megyei Vadászok Szövetsége az eset kapcsán feljelentést tesz, amelyben kéri a kérdéses időszakban a területen elhelyezett térfigyelő kamerák felvételeinek elemzését is.

Dr. Kemenszky Péter fővadász

Read 84 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés