Aktualitások

2021 január 29

Állandó kiállítás

„Somogyország vadászati kincsei” –állandó kiállítás Kaposváron                                                                                                               

Megálmodtuk, sok munkával egyeztetéssel lassan megvalósul és az elkészült élmény mindenért kárpótol majd.
A Kaposvár belvárosába tervezett kiállítás mindenképpen hiánypótlónak tekinthető, ugyanis Somogy megye világszínvonalú, páratlan vadászati értékeit jelenleg egyetlen állandó kiállítás sem reprezentálja. A tervezett tárlat bemutatja a megye vadászattörténetét, vadgazdálkodását, a szakma ikonikus alakjait, a vadászható és védett emlős és madárfajokat és a hagyományos vadászati módokat, ezáltal is támogatva a térségben a vadgazdálkodás egyetemi és középszintű oktatását, az ifjú vadászok vagy akár a solymászok képzését. A kiállított preparátumok, a felhasznált informatikai eszközök elősegítik az élményszerű ismeretszerzést, reményeink szerint nemcsak az oktatási intézmények, hanem a családok, és a városba látogató turisták kedvelt célpontja lesz a bemutató a dél-dunántúli régióban.
A kiállítás összeállításánál igyekszünk a hagyományos elemeken felül olyan XXI. századi eszközöket, látványelemeket is bemutatni, amelyek nem csak érdekesek, de generációkon is átívelőek.
A több interaktív foglalkoztató helyiségben nemcsak a szakmabeli, hanem a teljesen laikus látogatók számára is aktív kikapcsolódási lehetőséget biztosító virtuális vadászatra (lézeres céllövészetre) is nyílik majd lehetőség. A modern technika mellett a hagyományos, fából készített játékokra (memória, kirakó, stb.) is nagy hangsúlyt kívánunk fektetni, valamint itt lehetősége nyílik a gyerekeknek trófeák, hullott agancsok, állatbőrök, stb. kézbevételére, „megtapasztalására”.
Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk, 2019 decemberében sikerült az első lépéseket megtennünk és az alap koncepciót megálmodnunk, valamint a kiállítással kapcsolatos szerződéseket aláírnunk a támogatóval, az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft-vel..
2020. év januárjában a folytatásra készülve adtuk be újra a pályázatunkat a Nonprofit Kft. felé, amellyel teljes egészében, már nyárra befejezhettük volna megkezdett projektünket. Sajnálatosan ez év tavaszán a világjárvány teljesen keresztülhúzta minden számításunkat, az anyagi forrásokat is csak csekélyebb mértékben kaptuk meg az igényelthez képest.
Pillanatnyi megtorpanás volt, de semmi feladás. Az Országos Magyar Vadászkamara segítségével és közbenjárásával, valamint egy újabb pályázattal ismét támogatáshoz jutottunk az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft. által kezelt forrásból.
A két támogatás együttes összege nem éri el ugyan az eredetileg megálmodott kiállításhoz szükséges keretet, de egy kicsit igazítottunk, szűkebbre húztuk a nadrágszíjat és lassan befejezzük a megálmodott projektet. Lapzártakor is lázasan folyik a munka, a múzeum munkatársai építik és rendezik be a vitrineket, dobogókat, speciális megvilágítású, élethű háttereket. Folyamatosan érkeznek a vadászható vadfajaink preparátumai és november végén megérkezett a H&H Preparátor műhelytől megrendelt két somogyi világrekord gímszarvas trófea (1968 Gamás, 1981 Pusztakovácsi) hiteles másolata is.
A megvalósítás folyamatában az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft. helyszíni ellenőrzést is tartott már november hónapban, ahol apróbb kiegészítésekre hívták fel a figyelmünket, de összességében mindent rendben találtak.
Terveink szerint a „Somogyország vadászati kincsei” kiállítást 2021-ben, a Vadászati és Természeti Világkiállítás évében nyitjuk meg a nagyközönségnek, addig is rendszeresen beszámolunk Tagjainknak a nagyszabású projekt aktuális állásáról.
Köszönet az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft. munkatársainak – Dr Orosz Ágnesnek, Heidl Szilviának, Jónyer Gergelynek és Kovács Márknak – a segítő együttműködéséért, valamint köszönet mindazoknak, akik a megvalósításban és tervezésben aktívan részt vesznek és részt vettek.

    

Read 78 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés