Aktualitások

2019 október 11

Egészségmegőrzés

Hivatásos vadászok egészségmegőrző programja Somogy megyében

Az OMVK Somogy megyei Területi Szervezete, mint érdekképviseleti szerv kiemelten fontosnak tartja a hivatásos vadászok munka- és életkörülményeinek javítását, amellyel kapcsolatosan az elmúlt években több intézkedést is foganatosított. A Kamara szervezésében végeztünk már kardiológiai, Lyme – kór, Echinococcus szűréseket, valamint csináltattunk hallásvizsgálatot és támogattuk a szolgálati felszerelésük beszerzését is, mindezt megyei forrásból. Fontosnak tartjuk, hogy nem csak azon hivatásos vadászok esetében végezzük el a vizsgálatokat, vagy juttatunk támogatásokat, akik a megyénkben váltanak vadászjegyet és fizetnek tagdíjat, hanem egységesen mindenkinek, akinek a szolgálati területe Somogy megyei vadászatra jogosultnál van. A Kamara márciusi elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a hivatásos vadászok egészség megőrzési programjára 5 millió ft-ot különít el megyei költségvetési forrásból az idei évben is. Az elnökség javaslatát a Küldöttgyűlés 2019. 05 15-én 5/2019. számú határozatával jóváhagyta, majd a júniusi hivatásos vadász - kötelező továbbképzésen/osztályülésen felmértük a hivatásos vadászok ezirányú, önkéntes igényeit is. A felmérés értelmében 72 fő jelezte részvételi szándékát a prevenciós programunkban. A nyár elején a Kamara felvette a kapcsolatot egészségügyi szolgáltatóval, aki megadta ezzel kapcsolatos árajánlatát, amelyet a Területi Szervezet elnöksége szeptemberi ülésén el is fogadott. A két fél között köttetett megállapodás értelmében a szolgáltató a következő vizsgálatokat végzi el az arra önkéntesen jelentkezett hivatásos vadászok körében:

- Laboratóriumi vérvétel:
1. Echinococcus
2. Borellia burgdorferi (Lyme serológia)
3. Teljes labor (vérkép+vérkémia, vizelet)
4. PSA vizsgálat (férfiaknak 50 év felett)

- Hasi ultrahang:
1. Hasi szervek, kismedence uh vizsgálata: máj, epehólyag, epe – utak, mellékvese, vesék, lép, hasnyálmirigy, húgyúti szervek, férfiaknál prosztata, hölgyeknél petefészek, méh.

- Kardiológiai vizsgálat:
1. Nyugalmi EKG és vérnyomásmérés, szívultrahang (szívüregek, falak, billentyűk áramlási paramétereinek megítélése)
2. Terheléses EKG, terhelési kapacitás, vérnyomás, koszorúér betegség, ritmuszavarok megítélése, állapotfelmérés járószalagos terheléses rendszerrel.

- Konzultációkiértékelés, összefoglaló lelet készítése: Az elvégzett vizsgálatok után a belgyógyász szakorvos személyes konzultáció keretében összefoglalja a vizsgálatok eredményeit. Javaslatot tesz esetlegesen szükséges további vizsgálatokra, kezelésre, életmód változtatásra.

A Szolgáltató az idei évben 4 napot adott meg a célzott vizsgálatok elvégzésére a hivatásos vadászok esetében, amelyet további két kiegészítő pótnappal toldott meg 2020. januárjában. Aki a jelentkezést elmulasztotta az jelentkezhet még a vizsgálatokra egészen a forrás kimerüléséig!

Kemenszky Péter titkár

 

Read 120 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés