Aktualitások

2018 június 13

Szakmai nap a vadászkürt jegyében

Az OMVK Somogy megyei Területi Szervezete a Külső – somogyi Tájegység fővadászával, Ozvári Zoltánnal egy kötetlen szakmai napra invitálta az érdeklődőket június 13-án Kisbárapátiba. A festői helyszínt, - a Királyréti vadászházat és környékét - és a színvonalas ellátást a Lánka Vadászegyesület vezetősége, a szakmai színvonalat pedig a Vadászkamara Kürtegyüttes tagjai biztosították.

Mintegy 25 fő hivatásos - és sportvadász gyűlt össze a vadászház tornácán, akik a vadászkürttel már részben kapcsolatba kerültek, vagy csak érdeklődtek ez iránt a téma iránt. A minden formalitást mellőző baráti köszöntőben Kemenszky Péter kiemelte, hogy ma már kevés helyen van olyan teríték, amelyen nem szólal meg a kürt, de ez is a cél. Ozvári Zoltán megköszönte a jelenlevőknek, hogy elfogadták a meghívást, visszaemlékezett azokra az időkre, amikor még a kürt kuriózumnak számított a vadászok körében. Kovács Gábor a Vadászkamara Kürtegyüttes vezetője örömét fejezte ki, hogy a terítékek mellett ma már minőségi kürtszólamokat hallani és, hogy az utánképzések a minőség javításának zálogai. A megnyitót követően Tápai Balázs a kürt együttes tagja a vadászkürtök típusairól, azok használatáról, elterjedéséről, míg Kovács Gábor együttes vezető a kürt történetéről és annak évszázadokra visszanyúló kialakulásáról, hagyományairól tartott színvonalas előadást. Ezt követően a jelenlévők három csoportra bontódtak, mégpedig abszolút laikus érdeklődő, kezdő, és haladó csoportokra. A fúvókák típusait, a helyes légzéstechnikákat és a kürt megszólaltatását Horányi Ákos kürtművész – zenetanár mutatta be a jelenlévőknek, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen – mint mondta, a zeneiskolában ez a fajta tudáselsajátítás akár éveket vesz igénybe. Délben a vadászházban, a gondnok asszony Erzsi néni híresen finom házias főztjéből költöttek el a résztvevők egy ebédet, a délutáni program a kötetlen szakmai beszélgetéseké volt.

A cél, amelyet a szervezők kitűztek maguk elé maradéktalanul teljesült. Vadászok töltöttek el egy szakmai napot a kürt jegyében, ami által megmozdult valami nemcsak a vadászati kultúra irányában, hanem ékes és követendő példája volt a rendezvény a tájegységek és a vadászkamara szakmai együttműködésére is. Amennyiben érdeklődés mutatkozik iránta, szintén ezzel a koordinációval a jövőben kürtös tanfolyam is indulhat Külső-Somogyban.

Köszönet a Lánka Vadászegyesület vezetőségének a helyszín biztosításáért és a színvonalas vendéglátásért, valamint a Vadászkamara Kürtegyüttesnek az önzetlen szakmai támogatásért.

 

Kemenszky Péter

 

Read 266 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés