Íjászat - Íj készítők

Az íjaknak alapvetően két típusa van: csigás és reflex. A csigás íjak nagy teljesítményű precíziós gépek. Ezeknek az íjaknak a fejlesztéséhez rengeteg pénzre és kutatásra van szükség. Ahhoz, hogy ezek a befektetések megtérüljenek olyan hatalmas piac szükséges mint az USA (több mint 3 millió vadászíjász), ezért azok a cégek melyek csigás íjakat gyártanak az Egyesült Államokban találhatók. Más a helyzet a reflexíjakkal. Bár ezek az íjak is egyre modernebb anyagokból készülnek, a gyártási folyamat nem veszítette el kézműves jellegét. Hazánkban több olyan íjkészítő mester is dolgozik, aki esztétikailag szép,
 
műszaki paramétereiben, teljesítményben világszínvonalú íjakat készít. Ebben a rovatban azokat a mestereket szeretném bemutatni, akik vadászreflex íjat készítenek. Elsőként egy olyan íjkészítőhöz látogattam el, aki itt él Somogy megyében. Kaposvár mellett Kaposmérőn dolgozik Gelencsér László.
Laci, mikor kerültél kapcsolatba az íjakkal?
1989-ben ismerkedtem meg Kassai Lajossal és amikor ő elkezdett íjakat gyártani, nála kezdtem dolgozni. 7 évig dolgoztam ott, majd kikerültem Németországba, ahol megtanultam annak a laminációs technológiának az alapjait, amit azóta is használok.
Hogyan született meg a Gelencsér-íj?
Az alapok elsajátítása után elkezdtem kísérletezni, illetve Németországban íjászversenyeken módom volt sokféle íjat kipróbálni, tapasztalatokat gyűjteni. így sikerült a megfelelő formát kialakítani. A kísérletezés, az ötletek formába öntése a mai napig tart.
Milyen anyagokat használsz az íjaidhoz?
Európai kemény fákat, és mert ezek mind világos színűek és színes trópusi keményfákat. Valamint epoxi gyantával erősített üvegszálat és egy speciális ragasztót.
Ennek azaz oka, hogy jobban vékonyítom az íjat a vége felé. Ettől kényelmesebb, gyorsabb lesz az íj. Ezt a nagy gyártók nem vállalják be garanciális problémák elkerülése miatt.
Nyugodtan mondhatom, hogy nem. Maximum anyaghiba miatt fordultak elő javítások, ezek is elenyésző számban.
Milyen garanciát vállalsz az általad készített íjakra?
A gyártásból adódó hibákra örökös garanciát vállalok.
Melyik volt a legkülönlegesebb íj, amit készítettél?
A nálam vásárlók többnyire azt szeretnék, hogy olyan íjuk legyen amilyen senki másnak nincs. Ezért nincsenek sablonjaim a markolati illesztésekhez, a fatömbön szerkesztem ki az adott formákat. így minden íjam különleges.
Hölgyeknek, gyerekeknek is készítesz íjat?
Inkább mutatok egy képet, amit egy német barátomtól kaptam.
 
Az interneten a www.gl-bow.hu oldalon minden információt megtalálnak az érdeklődők.
 
Harnos Tibor