Solymászat

Solymászat
 
A solymászat a ragadozó madarak idomítása és az idomított ragadozó madarakkal történő vadászat úgy, hogy az idomított madár szabadon repül és vad zsákmányt ejt a maga természetes állapotában. Ezenfelül ide tartozik a ragadozó madarak tenyésztése is. A solymász madara soha nem válhat házi kedvencé, amelyet a szépsége miatt tartanak a ház elé kikötve. A solymászat azonban nem csak sólymokkal történő vadászatot jelent, hisz eredményesen használhatók a különböző sas- , héja- és ölyvfélék. Hagyományőrző szerepe vitathatatlan. A legkorábbi időkből is maradtak fenn bizonyítékok a solymászat létezésére. Legalább 4000 éves múltra tekint vissza. Valahol Belső-Ázsia pusztáin élhetett az a gyűjtögető-nomád vadász, aki először tartott vadászmadarat. A felnevelt szelíd madár ösztönének engedelmeskedve vadászni kezdett majd visszatért az emberhez. Így indult hódító útjára a solymászat. A magyar solymászat története valószínűleg a magyar nép kialakulásával egykorú, hiszen eredetmondánkban Emese ősanyánkat álmában egy sólyom (turul) termékenyíti meg. ( a turulmadár képét valószínűleg az akkoriban élt kerecsensólyom (Falco Cherrug) egy kivételes nagy változata ihlette) A honfoglaláskor már egy solymászatot magasan művelő nép jött a Kárpát-medencébe. Később már számos feljegyzés, írásos emlékmű, dombormű tanúskodik a Magyarországon virágzó solymászatról. Az újkori solymászat két legkiemelkedőbb alakja Magyarországon Galántai Lelovich György és Bástyai Lóránt.
 
Solymász madarak
 
Magyarországon solymászat céljára engedélyezett pedzőmadarak
Külföldön minden ragadozómadár használata engedélyezett hisz ezek tenyészetből származnak így semmi közük a természethez. Még hibrid madarak is engedélyezettek kisebb nagyobb korlátozással
 
Madarak tartása
Magyarországon az elmaradt természetvédelmi törvények miatt még ha az a madár nem is a természetből hanem egy tenyészetből származik is kell számos vizsga és engedély Ezek a következők: elméleti vadászvizsga, solymászvizsga (elméleti és gyakorlati), természetvédelmi vizsga és az illetékes természetvédelmi hatóságtól beszerzett engedély.
 
 
Pedzés
Így nevezik a ragadozó madárral történő tényleges vadászatot. A ragadozó madárral történő vadászat a leghumánusabb vadászati módszer. A sebzés minimális, a prédának megvan a lehetősége a menekülésre. A vadászmadár és a solymász felszerelései közé tartozik a lábszíj vagy más néven béklyó, a forgókarika, póráz, a sapka ami lehet 3 részből álló európai vagy egy egy darabból szabott ázsiai, csörgő, tollbábú, tarisznya, nyomkövető stb A madár idomítása egy bonyolult folyamat rengeteg buktatóval de természetesen leendő solymászmadarunkat is a „hasán” keresztül fogjuk meg.