Fegyver műszaki vizsga...

Tisztelt Elnök/Közös Képviselő/Vezérigazgató Úr!

 A vadászok számára kedvező törvény, illetve rendeletmódosítások után, azok gyakorlati alkalmazásával egy időben, a vadászok kisebb rétegét érintően problémák is jelentkeztek, melyek elsősorban a fegyverek műszaki vizsgáztatásával, illetve értékesítésével voltak kapcsolatosak.
 Az országos érdekképviseletek részéről ígéretet tettünk arra, hogy igyekszünk mielőbb megoldani e problémákat is, melynek kézzel fogható eredménye megtalálható a Magyar Közlöny 2012. évi 128. számában. A nemzetgazdasági miniszter 30/2012. (IX. 28.) NGM rendelete ismételten módosította a korábbi jogszabályt, melynek értelmében vizsgálatra kell bemutatni a fegyvert „…a 253/2004. (VIII. 31.) Kormányrendelet 15. § (4) bekezdés b) - c) pontja szerinti javítást, illetve fődarabcserét, valamint a teherviselő elemén, az elsülő- és biztosító szerkezetén végrehajtott módosítást, vagy helyreállítást követően azonnal, vagy a fegyver, lövőkészülék megszerzése esetén – a megszerzés előtt 60 napon belül – ha az nem rendelkezik érvényes tanúsítvánnyal”.  Egyértelmű tehát, hogy a jelenleg érvényes műszaki vizsgával rendelkező fegyver értékesítése esetén nem kötelező a műszaki vizsgáról szóló tanúsítvány beszerzése.

 Felhívom továbbá szíves figyelmüket a Magyar Közlöny szintén 2012. évi 128. számában megjelent 100/2012. (IX. 28.) VM rendeletre, annak is elsősorban a 4. §-ára, mely bizonyos fajok külföldön történt elejtése, illetve azok trófeáinak szállítása, tartása, bemutatása, országba történő behozatala, országból történő kivitele természetvédelmi hatósági engedély nélkül végezhető.
 

Kaposvár, 2012. október 02.
 

Vadászüdvözlettel:  
                                             Berend Ferenc                                     Kemenszky Péter
                                                  elnök                                                    fővadász