Tilos az agancsgyűjtés a somogyi erdőkben

TÉLIDŐ A vadat nem zavarja a nagy hideg és a porhó, ha tele van az etetője élelemmel

A SEFAG Zrt. munkatársai az enyhébb januárban is etettek, csak kevesebbet és ritkábban A vad is kevesebbet evett, mert talált természetes táplálékot
– A meteorológusok jelzéseit figyelembe véve, még a nagy havazás előtt kezdtünk intenzívebben etetni – mondta Varga Gyula. – Szálas és lédús takarmány, kukorica-, és napraforgó szilázs, szemes- és csöveskukorica került többek közt az etetőkbe.

Két hónap alatt 6-800 tonna lédús takarmány, ugyanennyi szemes, és száz-százötven tonna szálas fogy el. Folyamatosan járnak a traktorok, szánok, lovas kocsik, terepjárók, hol mi a legcélszerűbb, hogy egyetlen etető se ürüljön ki. Az nem gond, ha a hó belepi az eleséget, mert a vad a porhó alól kikaparja. A problémák akkor kezdődnek, ha kap egy ónos esőt, vagy megolvad majd megfagy a teteje. A költségek felét a takarmány, másik felét a kijuttatás teszi ki. Mindemellett az erdei utakat is takarítjuk, toljuk le a havat.
 Tapsony és Vidéke Vadásztársaságban az éves árbevétel 10-15 százalékát, mintegy tízmillió forintot fordítanak etetésre.
– Etetünk és toljuk a havat megállás nélkül – mondta Meiszterics János a Vt. elnöke. – Cukorrépa, siló és speciális keverék kerül az etetőkbe. Beszereztünk 60 tonna szemes-, és ötven tonna csöveskukoricát és 88 bála lucernaszénát.
A megye egyik legkisebb vadászterületével a Magyaratád és Környéke Földtulajdonosi Közösség rendelkezik, 3800 hektáron vadásznak. A vadetetőket rendszeresen feltöltik.
– A vadászmesterünk heti rendszerességgel visz ki kukoricát, szálastakarmányt és vitaminos tápot a hét nagyvad etetőbe – mondta Baán Róbert földtulajdonosi közös képviselő. – Ha úgy látja, hogy jobban fogy az élelem, akkor többször is. Éves szinten háromszázezer forintot költünk a vad táplálására, a vadkár mellett ez az egyik legnagyobb kiadásunk.

Forrás: Somogyi Hírlap 2012. 02. 10.