A vadászvizsga kötelező

Minden engedélyért súlyos tízezreket kell fizetni 

Olvasónk többször járt már vadászaton hajtóként és arról érdeklődött, hogy miként lehet és mennyiért vadászengedélyt kapni. A vadásszá válás folyamata  bonyolult és összetett dolog hazánkban, ami teljesen természetes is, hiszen ma egy állami vadászvizsga egyenes út a lőfegyver (vadász) megszerzéséhez.
Az állami vadászvizsga díja tízezer forint, ez az egész országban egységes tarifa. A vizsgaelőkészítő tanfolyam nem kötelező, de ha ilyen módját vállalja a jelölt a felkészülésnek, akkor ez további 80—100 000 forintjába kerül és legalább két és fél havi plusz elfoglaltságot jelent. Mindenképpen ki kell emelni, hogy Somogy megyében (és országosan is) a tanfolyamot végzett jelöltek 95 százalékos sikerrel tesznek eredményes vizsgát első nekifutásra, míg az egyéni felkészülőknél ez a statisztika nem éri el a felét sem! A további pótvizsgák díja esetenként tízezer forint.

A felkészülési anyag több helyen is elérhető, jelenleg a Vadásziskola és Az állami vadászvizsga írásbeli kérdései című anyagok vannak forgalomban, beszerzési áruk nem haladja meg a tízezer forintot. A vadászvizsga-szabályzat várható módosításaival a vizsgadíjak jelentősen emelkednek a jövőben és vélhetően kötelező lesz az előkészítő tanfolyam is.
Eredményes vadászvizsga esetén az állami vadászjegy kiváltása 14 ezer forintba kerül, amelyet évente kell megújítani. A 70 év feletti vadászok mentesülnek a tagdíj fizetése alól.
Az első vadászlőfegyvert megszerzők egyszeri, előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgára kötelezettek, amelynek jogszabályban rögzített ára 7500 forint Szükséges még egy orvosi alkalmassági vizsgálat is a háziorvostól, amelynek díja három-ötezer forint, életkortól és egészségi állapottól függően ciklusosan érvényes.
Az első lőfegyver megszerzésének díja ma 6000, míg minden további lőfegyver esetében 3000 forint az illeték. A kötelezően előírt szabványos, biztonsági zárral ellátott lemezszekrény ára 35—50 ezer forint között változik. Kell még az ügyfél kérelmére egy igazolás a központi bűnügyi nyilvántartóból, amelynek egyszeri díja a háziorvosi vizsgálat tarifájával közel azonos.
A költségeknek azonban ez csak a kisebbik hányada: egy közepes fegyver, vagy felszerelés további sok százezres nagyságrendű, a vadásztársasági esetleges belépőösszegekről (250 ezertől  két és fél millióig) nem is beszélve. Természetesen a mai üzemanyagárak mellett, ha a vadász még ki is szeretne néha menni vadászni.
Somogyban 3200 vadászunk van, ez az egyik legnagyobb vadászlétszámú megye.
Ha azonban a vadászat összehasonlításra kerül más ilyen irányú tevékenységekkel (horgászat, kerékpározás, vadvízi evezés, hegymászás stb.), láthatjuk, hogy messze nem ez a legdrágább és leghóbortosabb szenvedély.   

Kemenszky Péter,
OMVK Somogy Megyei
Területi Szervezete, titkár

Forrás: Somogyi Hírlap 2012. 02. 09.