Orvvadászat hurokkal és más módszerekkel…

Ritka az olyan alkalom, amikor az ú.n „orvvadászt” teljes sikerrel lehet a tetteiért felelősségre vonni. Ritka, mert a bizonyítási eljárások során valamely tényező, vagy bizonyíték mindig hiányzik. Ritka, mert ha van hús, nincs elkövetési eszköz és fordítva…vagy ha mindegyik fennáll, akkor az egész „felszerelést” a vaddal együtt a „gombázó” személy éppen találta és vitte volna a jogosult képviselőjének. Nagyon gondos előkészítést és lebonyolítást kívánnak az ilyen és ehhez hasonlatos esetek elleni sikeres akciók, de szerencsére nem példanélküliek. Az alábbi sorok két tettenéréses eset rövid leírását és következményeit vetítik elénk, és amely cselekmények a SEFAG ZRt. üzemi vadászterületein valósultak meg.

Emlékeztetőül: Mind azt tavaly decemberi számunkban közre adtuk, Somogy megyéből indult el – a SEFAG ZRt. és a Vadászkamara felvetéséből – az a kezdeményezés, miszerint a jövőbeni Büntető Törvénykönyv módosításai között szerepelnie kell az orvvadászatnak, mint önálló bűncselekménynek ahhoz, hogy az elharapódzott folyamat megfékezhető legyen. A változások  - ugyan lassan – de talán megtörténnek a jövőben, így az orvvadászat elkövetői meg fogják kapni a méltó büntetésüket.

                                                                                                      Kemenszky Péter

Elrettentő ítélet Somogyban

A Barcs Városi Bíróság, mint az első fokon, majd a Somogy Megyei Bíróság, mint másod fokon eljáró büntető bíróság lopás, folytatólagosan elkövetett lopás és állatkínzás ügyében példa értékű ítéletet hozott. Az elkövetőt a bíróság halmazati büntetésül 2 év 8 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottal szemben vagyonelkobzást rendelt el, valamint utasította a bűnügyi költségek és az eljárási illeték megtérítésére. Ezenkívül kártérítésre kötelezte a SEFAG Zrt. felé, amelynek mértéke 3.672.864.-Ft.
Az elítélt Belső-Somogyi lakos 2003-tól 2010-ig számtalan tettet követett el, amellyel a vadgazdálkodónak kárt, a vadon élő állatoknak elkövetési módszereivel pedig szenvedést okozott. A bíróság többek között megállapította, hogy az elkövető engedély nélkül gyűjtött éveken keresztül gím és dámszarvas agancsot, amelyet jogtalanul eltulajdonított és ismeretlen helyre értékesítette. A Lábodi Vadászerdészet területén Csokonyavisonta községhatárban a vadvédelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény alapján tiltott vadászati eszköznek minősülő, úgynevezett hurkolási módszerrel hat példány dámbikát, egy dámborjút és egy gímszavas borjút eltulajdonított miközben az elejtett vadnak szenvedést okozott. Ezeken kívül az erdőben elhullott állatokról eltulajdonított 8 darab dám és 8 darab őz trófeát.
A másodfokú bíróság által 2011. áprilisában hozott ítélet jogerős, az ítélettel egy hosszú évekig tartó orvvadászi bűncselekmény sorozat zárult le. A büntetés az elkövetett tettekkel arányosan súlyos, elrettentően példa értékű és segíti a vadállományáról híres Somogy megye gazdálkodóit abban, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Állatkínzás miatt súlyos az ítélet!

A Kaposvári Városi Bíróság a jogtalanul, nem megengedett eszközökkel történő vadelejtést állatkínzásnak minősítette.
A SEFAG Zrt lábodi vadászterületén 2010 nyarán történt, hogy a vadkerítésben lévő dámszarvas bikákat az egyébként kerítésbe kaszálni induló személyek (3 fő) halálra hajszolták.
Idézet az Ítélet szövegéből:
„A vádlottak elhatározásuknak megfelelően a szarvasbikákat elkezdték hajtani azért, hogy valamelyikük a kerítésbe akadjon, és így könnyen ki tudják végezni a vergődő állatot. A hajtás közben az egyik bikának sikerült a kerítésen kimenekülnie, míg a másik körülbelül 6 éves 80 kg tömegű és 3 kg-ot meghaladó trófeasúlyú, 850.000,-Ft vadgazdálkodási értékű dámszarvas bikát tovább hajszolták, ennek során az állat többször belekeveredett a kerítésbe, azonban abba nem akadt bele. A vádlottak a dámszarvas bika hajszolását körülbelül másfél órán keresztül addig folytatták, amíg az állat végkimerültségében a vadkerítés mellett össze nem rogyott.
A vádlottak ekkor a kimerült, vergődő, magatehetetlen állatot vagdosni kezdték a náluk lévő bozótvágó késsel, valamint az egyik vádlott a nála lévő zsebkéssel többször megszúrta az állat nyakát, azért hogy elvérezzen.”
A vádlottak a dámbikának különös szenvedést okoztak, és a vadhúst jogtalanul eltulajdonították.
A SEFAG Zrt. illetékes hivatásos vadásza értesítette a Barcsi rendőrkapitányságot a vadorzásról. A nyomozók azonnal a helyszínre siettek, és gyors intézkedésüknek köszönhetően az elkövetők néhány órán belül már a Kapitányság helyiségeiben voltak.
Az elkövetők mindegyike egy évnél több (másfél év) felfüggesztett börtönbüntetést kapott.