Hivatásos vadász megyei válogató verseny Somogyban

Az OMVK hivatásos vadász alelnöki értekezlete korábban úgy döntött, hogy a Hivatásos Vadászok Országos Versenye kétévente kerül megrendezésre. A rangos szakmai esemény ebben az évben lett esedékes, időpontja 2018. július 18-19. (szerda-csütörtök), helyszíne Pilisi Parkerdő Zrt., Galgamácsa vadászháza. A rendezvény idei házigazdája az OMVK Pest megyei Területi Szervezete és a Pilisi Parkerdő Zrt.

Megyénk a korábban már alkalmazott gyakorlatnak megfelelően a rangos eseményen nem kijelöléses alapon szerette volna indítani versenyzőjét, hanem egy szakmai alapokra helyezett helyi, jó hangulatú válogató megmérettetés után delegált szakembert az országos versenyre. A válogató verseny nyílt nevezésű volt, arra minden Somogy megyében szolgálatot teljesítő hivatásos vadász nevezhetett.

A Somogy megyei válogató verseny időpontja 2018. július 13.(péntek), helyszíne a Sefag Zrt. Tókaji lőtere volt.

A hivatásos vadászoknak - az országos verseny kiírásához igazítottan – a következő versenyszámokban kellett számot adni a tudásukról:

  • Elméleti feladat /tesztkitöltés, egyszerű feleletválasztás 50 kérdés/ amely magában foglalta a vadászat, az apró-, és nagyyvadgazdálkodás, vadegészségügy, kinológia és fegyverismeret témaköreit,
  • növényfelismerés /5 fás-, 5 lágyszárú/ zölden gyűjtött, kizárólag helyi fajokra alapozottan,
  • állathang és kürtjelek felismerése, ahol az általánosan alkalmazott kürtszignálok mellett apró és nagyvadfajokat a lejátszott hangjuk alapján kellett felismerni,
  • trófeabírálat (nem távolságmérős távcsővel), itt egy gím, egy dám és egy őz trófeát kellett korosztályba sorolni, minősíteni, valamint a trófea távolságát megbecsülni,
  • 50 m-es szabadkézi kispuskás lövés, őz lőlapra céltávcsővel (5 lövés),
  • gyorsított koronglövészet (skeet pályán) 20 korongra,

Az elérhető összes pontszám 200 volt.

A megnyitót követően a versenyzők először az elméleti, majd a hangfelismerés versenyszámokkal kezdtek, ezt követően forgószínpad szerűen mentek a soron következő állomásokra. A verseny díjazása: A versenyen az első 3 helyezett hivatásos vadász serleg és oklevéldíjazásban részesült, a legtöbb pontot elérő versenyző pedig a Hivatásos Vadászok Országos Versenyén képviseli Somogy megyét.

Helyezések:

  1. helyezett: Márkovics András, Zselici vadásztársaság   124 p
  2. helyezett: Lingl Norbert, Sefag Zrt. Barcsi Erdészet  122 p
  3. helyezett: Istiván attila, Sefag Zrt. Zselici Erdészet  110 p

A jó hangulatú verseny mellé jó idő és szervezés is párosult, így ideális időben és alkalmas környezetben rendezhettük meg a megyei válogatót. A közreműködő bírók munkáját külön köszönjük, valamint a Sefag Zrt.-nek a méltó helyszínt.

A versenyt a résztvevők egy közös ebéddel zárták a Tókaji parkerdőben.

 

Máj Péter

az OMVK Sm. Kulturális Szakbizottság elnöke

Képgaléria:

http://www.omvk-somogy.hu/node/1175