Ragadozógyérítési program eredmény - összesítő 2018.

A 2018. évben az OMVK Somogy megyei Területi Szervezete által meghirdetett Ragadozógyérítési program terítékére június 25-én került sor Kaposváron. Kilenc órától folyamatosan érkeztek a Vadásszövetség Zaranyi vadászterületére a hivatásos és sportvadászok, hogy az elmúlt egy hét alatt elejtett és elfogott, szőrmés és szárnyas ragadozókat közös terítékre tegyék.

Az idei évben 7 vadászatra jogosult és 11 egyéni (sport és hivatásos) vadász jelezte részvételi szándékát a programban. A részben megváltozott feltételek értelmében az elejtett példányokról - a terítékre hozatalt követően - fotódokumentációt kellett elektronikus formában a Kamarának eljuttatni, aki ez alapján elvégezte az összesítéseket. A megváltozott feltételekhez tartozott az is, hogy a júniusi időpont ellenére – az érdekképviseletek kérésére – a hatóság az éves jóváhagyott terv – határozatokban megadta az idényen kívüli lelövési engedélyt szarka, szajkó, dolmányos varjú és borz viszonylatában. A díjak az idei évben csupán jelképesek voltak (kupa, oklevél, vándorserleg).

A kürtszót követően Dr Varga Gyula hivatásos vadász alelnök a Kamara nevében köszöntötte a résztvevőket, majd értékelte a terítéket. Szakmai bevezetőjében kiemelte a mélyen alulreprezentált ragadozógyérítés fontosságát, reményét fejezve ki, hogy az Országos Vadgazdálkodási Alapból elnyerhető pályázati források a jövőben előremozdítják ezt a kérdéskört.

Kemenszky Péter titkár – fővadász gratulált a terítékhez és megköszönte a résztvevők aktivitását. Külön kiemelte azok munkáját, akik a fegyveres elejtések mellett jogszerű csapdázással is dolgoznak a szolgálati területeiken.

A 2018-as Ragadozó gyérítési program eredményei:

Összesen 116 elejtett szőrmés ragadozó és szárnyas kártevő került terítékre az alábbi bontásban:

 • Aranysakál           21 db
 • Róka                     41 db
 • Borz                     20 db
 • Nyest                     4 db
 • Dolmányos varjú 18 db 
 •  Szajkó                 12 db

Összesen:           116 db

Egyéni helyezések:

 1. helyezett Péter Zsolt/Kerner Drávamenti vt.
 2. helyezett Andrási Zsolt/Westerheide Kft.
 3. helyezett Sipter Csanád/DDNP

 

Vadászatra jogosult helyezések:

 1. helyezett Kerner Drávamenti vt.
 2. helyezett DDNP
 3. helyezett Westerheide Kft.

Az egyéni helyezéseket az elejtett vad darabszáma jelentette, míg a jogosultak helyezéseit az elejtett ragadozó/100 ha mennyisége.

A látványos teríték üzenete most sem a kampány elejtések propagálása volt, hanem a téma fontosságára való figyelemfelhívás, a ragadozógyérítés egész éves vadgazdálkodási feladatként való kezelése.

Dr Varga Gyula zárszavaiban még egyszer megköszönte az aktív részvételt, és mindenkit buzdított a program jövőbeli folytatására.

A záró kürtszignált követően a terítékről és a résztvevőkről csoportos fotó készült.

 

Dr Varga Gyula és Kemenszky Péter