FELHÍVÁS

Tisztelt Kamarai Tagok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a vadászjegyek érvényesítésének még gördülékenyebbé tétele okán irodánkban 2019. február 1-től bankkártyás fizetésre is van lehetőség! Két terminál került beüzemelésre, így a Kolléganőknél egyszerre is történhet bankkártyás fizetés. Tájékoztatjuk T. Tagjainkat továbbá arról is, hogy a kártyás fizetésre a vidéki, kihelyezett vadászjegy érvényesítés keretei között is lesz lehetőség mostantól.

Kemenszky Péter, titkár

Vadászjegyérvényesítés Siófokon

Somogy megyében a vadászjegyek vidéki érvényesítésének első színhelye február 4-én Siófokon, a Centrál vadászboltban volt, ahol 350  kamarai Tagunk élt a helyben való okmány érvényesítésének lehetőségével. Évek óta egyre többen választják a lakóhelyükhöz legközelebbi, járási helyszíneken való ügyintézést, a tavalyi évben Tagjaink egyharmada már így érvényesített..

FELHÍVÁS

Tisztelt Kamarai Tagok!

2019. január 09-től megkezdtük a vadászjegyek érvényesítését.

Nyitvatartás:
hétfőtől csütörtökig de.: 08.00-12.00 és du. 12.30-16.00 óra,
pénteken 8.00 - 14.00 óra között.
Hétfőn hosszabbított nyitva tartással délután 17.00-ig biztosítunk lehetőséget
az egyénileg érvényesítőknek.

Orvvadászok Büssüben

Orvvadászokat fogtak el helyi vadászok segítségével az Igali Rendőrörs egyenruhásai Büssü határában december 29-én. Három büssüi lakos 4 agárral éppen akkor fogatott meg egy őzbakot amikor a Kerekesmenti vadásztársaság két tagja  egyéni apróvadvadászaton vett részt a falutól mintegy 500 m-re. Az őz kétségbeesett sírására és gazdáik buzdító kiabálására lettek figyelmesek, így azonnal hívták a rendőröket. A kutyák az őzet elevenen tépték szét, a helyszínre érkező hivatásos vadász szerint az őznek nyílt mellső lábszártörése mellett számtalan harapott tépett sebe keletkezett, valamint belső sérülései voltak, amelyek miatt haláltusájában kiadott vészsirámát hallották meg a vadászok.
A társaság képviselője elmondta, hogy Büssü környékén aggasztó állapotokat tapasztalnak évek óta, az illegális agarászat, a fa-, és terménylopások mindennaposak, a mező-, erdő-, és vadgazdálkodás ellehetetlenedett, a közbiztonság kritikán aluli. Elmonta, hogy akár mennyi vadat űző kutyát ejtenek is el a környékbeli társaságok területein, újabbak teremnek helyettük. A kutyák oltatlanok, chippel el nem látottak, az önkormányzatot a kérdés hidegen hagyja. Az elkövetők sokszor ismertek, de jövedelemmel nem rendelkeznek, nemegyszer kiskorúak, nehezen vonhatók felelősségre. Egyes terúletrészeken a vadászati berendezéseket kameravédelemmel kellett ellátni, mert azokat is ellopták. Előrevetítette, hogy a környező társaságokkal együtt a Somogy megyei Rendőrfőkapitányságtól fognak rendkívüli segítséget kérni az elborzasztó állapotok felszámolására.
A sértett vadásztársaság képviselője orrvvadászat és állatkínzás miatt teszi meg a feljelentést a Kaposvári Rendőrkapitányságon.

omvk somogy

Vadászjegy érvényesítés 2019.

Tisztelt Kamarai Tagok!

A 2019. március 1. - 2020. február 29. időszakra vonatkozó vadászjegykiadással kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk:

1. A vadászat gyakorlásának és a vadászlőfegyver tartásának alapvető feltétele az érvényes vadászjegy. Azoknak a vadászoknak, akiknek vadászjegye betelt, új vadászjegyet adunk ki, de a lejárt bemutatását is kérjük!

2. A Vadászatra Jogosultak számára az idén előre kijelölt (januári) időpontot nem osztunk be, de a csoportos vadászjegy érvényesítésre természetesen most is nyílik majd lehetőség. Amennyiben ezzel a lehetőséggel kívánnak élni kérjük, hogy a szervezet Somogy megyei lakos tagjainak és alkalmazottainak vadászjegyét szíveskedjen összegyűjtetni. Az igénylők nevét, pontosított (somogyi!) lakcímét, születési évét és vadászjegyének számát továbbá a választott kötelező felelősségbiztosítást tartalmazó jegyzéket (a jegyzékmintát mellékeljük) megbízottjuk a jelzett időpontban minden esetben hozza magával, mert csak így tudjuk a kiadást gördülékenyen végezni. (A születési év nagyon fontos, mert több azonos nevű vadász van a nyilvántartásban!)

Vadászjegy érvényesítés vidéki helyszíneken

Tisztelt Kamarai Tagok!

Az egyénileg érvényesítő vadászoknak 2019. évben is lehetősége lesz a vidéki helyszíneken való, vadászjegyekkel kapcsolatos ügyintézésére.

A vidéki helyszínek, időpontok:

2019. február 04. hétfő  Siófok          Centrál Vadászbolt, Semmelweis u. 14.
2019. február 07. csütörtök Nagyatád  Aranyszarvas Vadászbolt, Kossuth u. 13.
2019. február 11. hétfő  Marcali         Meiszterics Autósiskola, Petőfi u. 17.
2019. február 14. csütörtök  Barcs    SEFAG Zrt, Barcsi Erdészet, Bajcsy-Zs. u. 1.
2019. február 25. hétfő Siófok          Centrál Vadászbolt, Semmelweis u. 14.


 


Az ügyintézés időpontja:
Nagyatád: 9.00 – 16.00 –óráig.
Siófok-Marcali-Barcs: 9.00-17.00-óráig


Kemenszky Péter, titkár

Vadászvizsgára felkészítő tanfolyam indul

A Somogy Megyei Vadászok Szövetsége szervezésében
vadászvizsgára felkészítő tanfolyam indul
három helyszínnel párhuzamosan:
Barcs-Középrigócon 2019. február 12-én,
Siófok-Balatonszabadiban 2019. február 15-én
Kaposváron 2019. február 19-én.

18 év alatti, még tanulói jogviszonnyal rendelkezők 50%-os diákkedvezményben részesülnek!
A tanfolyam állami vadászvizsgával és pszichológiai alkalmassági vizsgával zárul.
A 100 órás tanfolyam elméleti és gyakorlati foglalkozásokból áll.
Elméleti foglalkozás (időtartam: 70 óra, 80%-ban kötelező részvétellel):
Témakörök: a vadászat gyakorlásának személyi és tárgyi feltételei, fegyverismeret, ballisztika, vadászlőfegyver biztonságis kezelése, balesetvédelem, lőtt sérülések ellátása, elsősegélynyújtás, vadbetegségek, lőtt vad kezelése, felhasználása, kezelés higiéniája, vadászható emlős és madárfajok, védett fajok, vadászati módok, eszközök, vadászkutyák, a természetvédelem jogi rendelkezései, gyakorlati feladatai, vadászati hagyományok, vadászati kultúra, vadgazdálkodás, vadgazdálkodási berendezések, trófeabírálat, a vadászati igazgatás rendszere, a vadászati jog legfontosabb rendelkezései, jogszabálysértések szankciói.
Gyakorlati foglalkozás (időtartam: 30 óra, 100%-ban kötelező részvétellel):
elsősegélynyújtás, gyakorlati lővizsga előtti kötelező gyakorlat, vadászterületen vadgazdálkodási és vadászati berendezések komplex bemutatója, vadászati módok modellezett bemutatása.

(Eng. szám: 04.3/1759-9/2014, MK.eng: 00716-2008)
A tanfolyammal kapcsolatban érdeklődni, illetve jelentkezni
a sm.vad.szov@gmail.com e-mail címen,
vagy a 82/526-287-es telefonszámon lehet.

Somogyváron jótékonykodtak a vadászhölgyek

Az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezetének Kulturális Bizottságán belül működő Somogyi Vadászhölgyek Klubja és annak karitatív tevékenysége sokak számára már ismert szerte a megyében. A hölgyek nemcsak a Somogy Megyei Vadásznapokon jótékonykodnak közel kilenc éve, hanem minden év decemberében felkeresnek hátrányos helyzetű térségeket, falvakat, intézményeket, hogy megörvendeztessék a kiválasztott gyermekeket, családokat. Jártak már Bőszénfán, Hajmáson, Zselickislakon, Zselicszentpálon, Bárdudvarnokon, a Kaposvári Egyetem Gyakorló Óvodájában, az idei évben pedig a Somogyvári Szent László Király Általános Iskola 4. osztályos tanulóihoz látogattak el. A korábbi karácsonyi ajándékdobozok helyett most valami egészen mással készültek. Az osztály tizennyolc tanulójának édességgel megtöltött mikulás csomagot, szaloncukrot, süteményt és mandarint vittek.

A gyermekek csak annyit tudtak a szervezésből, hogy vendégeik érkeznek. Osztályfőnökük Kaponya Anikó segítségével énekekből, versekből összeállított műsorral készültek. Izgatottan várták a találkozást, hogy előadhassák kis műsorukat. Mindenki bártan énekelt és szavalt, csodaszép műsort kaptak emlékbe a hölgyek a gyermekektől. Az ajándékosztás előtt a falu polgármestere Gyurákovics László méltatta a hölgyek kezdeményezését és köszönte, hogy a sok hátrányos helyzetű térség közül pont az övékbe látogattak el, és bízik abban, hogy máskor is lesz módja találkozni a Somogyi Vadászhölgyek Klubjának tagjaival. Szántó Zoltán intézményvezető is megköszönte a hölgyeknek, hogy gondoltak iskolája tanulóira. Mindezek után a gyerekek boldogan vették át csomagjaikat és kóstolgatták a hölgyek által készített és kínált süteményeket. Kíváncsian kukucskáltak bele a csomagokba, volt olyan tanuló, aki bátran bontotta ki és csillogó szemmel osztályfőnökéhez szaladva mondta: „Ez több, mint amit valaha álmodtam.” Ezekért a pillanatokért éri meg igazán adni, látni a gyermekek őszinte örömét, boldogságát mindig szívet melengető érzés.

“A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.” (Goethe)

Idén is teltház volt a Somogy megyei szakkonferencián

Ismét megrendezte éves, nagyszabású szakmai rendezvényét a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége és a megyei Vadászkamara. Az Agrárminisztérium által is támogatott, „Somogy megye vadgazdálkodásának aktualitásai” című konferenciának a kaposvári Somogy-Flandria Inkubátorház és Konferencia Központ adott otthont október 24-én. A száznál is több érdeklődő nemcsak somogyi viszonylatban releváns információkat hallhatott a hat előadásban.

A megjelenteket Kemenszky Péter, a megyei Szövetség fővadásza és a Vadászkamara titkára köszöntötte. Mint fogalmazott, az esemény nem hivatott megváltani a hazai vadgazdálkodást, azonban bizonyosan előremutató és gondolatébresztő lehet, így ha az elhangzottak a jövőben komolyabb eredményekhez vezetnek, mindenképp érdemes észben tartani, honnan indult egy-egy esetlegesen sikeres kezdeményezés.Berend Ferenc szövetségi elnök -  a rendezvény házigazdája - köszöntőjében csatlakozott az előtte szólóhoz, megköszönve mind az érdeklődők, mind az előadók részvételét, és kifejezve meggyőződését, miszerint a nap hasznos tudnivalókkal vértezi fel a jelenlévőket.

A konferenciát annak fővédnöke, dr. Neszményi Zsolt, a megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja – maga is sportvadász – nyitotta meg. Mint mondta, a sok ismeretlen arc azt igazolja vissza, hogy a konferencia témái valóban aktuálisak. Méltatta a megye természeti adottságait, ezen belül is a minőségi nagyvadállományt, kiemelve: a világranglista 10 legjobb gímtrófeája közül 5 magyar, ebből pedig 3 somogyi. A megyében 600 000 hektáron 94 vadgazdálkodási egység működik, amelyek területén 197 hivatásos vadász teljesít szolgálatot. A kormánymegbízott megjegyezte: a hatóság mindig törekedett az együttműködésre, és meg is találta a közös hangot a vadgazdálkodókkal és a vadászati érdekképviseletekkel. A szakterület kihívásairól szólva megemlítette az állomány minőségének megőrzését, javítását, az egyik előadásra utalva a gímállomány becslésének nehézségeit és fontosságát, valamint az aranysakál térhódítását.

Pályázati felhívás

Kiírásra került az Országos Magyar Vadászkamara 2018. évi pályázati felhívása az Országos Vadgazdálkodási Alapból finanszírozható tevékenységek támogatására.

 A támogatás igénybevételével megvalósítható célok és a támogatható tevékenységek

2/1. Fás szárú fajokból álló szegélyek kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók kialakítása

2/2. Apróvad táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével

2/3. Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével

2/4. Vadászterület vízellátását javító beavatkozás

2/5. Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés

2/6. Fácán állománygazdálkodás fejlesztése

2/7. Apróvad- és őzetetők vásárlása és elkészítése

A pályázati felhívással kapcsolatos részletesebb információ az OMVK honlapján található.

 https://www.omvk.hu/hir/orszagos-vadgazdalkodasi-alap-2018

 

OMVK Somogy megyei Területi Szervezete

Tartalom átvétel