Vadászjegyérvényesítés vidéki helyszíneken

Tisztelt Kamarai Tagok!

Az egyénileg érvényesítő vadászoknak 2019. évben is lehetősége lesz a vidéki helyszíneken való, vadászjegyekkel kapcsolatos ügyintézésére.

A vidéki helyszínek, időpontok:

2019. február 04. hétfő  Siófok          Centrál Vadászbolt, Semmelweis u. 14.
2019. február 07. csütörtök Nagyatád  Aranyszarvas Vadászbolt, Kossuth u. 13.
2019. február 11. hétfő  Marcali         Meiszterics Autósiskola, Petőfi u. 17.
2019. február 14. csütörtök  Barcs    SEFAG Zrt, Barcsi Erdészet, Bajcsy-Zs. u. 1.
2019. február 25. hétfő Siófok          Centrál Vadászbolt, Semmelweis u. 14.


 


Az ügyintézés időpontja:
Nagyatád: 9.00 – 16.00 –óráig.
Siófok-Marcali-Barcs: 9.00-17.00-óráig


Kemenszky Péter, titkár

Vadászvizsgára felkészítő tanfolyam indul

A Somogy Megyei Vadászok Szövetsége szervezésében
vadászvizsgára felkészítő tanfolyam indul
három helyszínnel párhuzamosan:
Barcs-Középrigócon 2019. február 12-én,
Siófok-Balatonszabadiban 2019. február 15-én
Kaposváron 2019. február 19-én.

18 év alatti, még tanulói jogviszonnyal rendelkezők 50%-os diákkedvezményben részesülnek!
A tanfolyam állami vadászvizsgával és pszichológiai alkalmassági vizsgával zárul.
A 100 órás tanfolyam elméleti és gyakorlati foglalkozásokból áll.
Elméleti foglalkozás (időtartam: 70 óra, 80%-ban kötelező részvétellel):
Témakörök: a vadászat gyakorlásának személyi és tárgyi feltételei, fegyverismeret, ballisztika, vadászlőfegyver biztonságis kezelése, balesetvédelem, lőtt sérülések ellátása, elsősegélynyújtás, vadbetegségek, lőtt vad kezelése, felhasználása, kezelés higiéniája, vadászható emlős és madárfajok, védett fajok, vadászati módok, eszközök, vadászkutyák, a természetvédelem jogi rendelkezései, gyakorlati feladatai, vadászati hagyományok, vadászati kultúra, vadgazdálkodás, vadgazdálkodási berendezések, trófeabírálat, a vadászati igazgatás rendszere, a vadászati jog legfontosabb rendelkezései, jogszabálysértések szankciói.
Gyakorlati foglalkozás (időtartam: 30 óra, 100%-ban kötelező részvétellel):
elsősegélynyújtás, gyakorlati lővizsga előtti kötelező gyakorlat, vadászterületen vadgazdálkodási és vadászati berendezések komplex bemutatója, vadászati módok modellezett bemutatása.

(Eng. szám: 04.3/1759-9/2014, MK.eng: 00716-2008)
A tanfolyammal kapcsolatban érdeklődni, illetve jelentkezni
a sm.vad.szov@gmail.com e-mail címen,
vagy a 82/526-287-es telefonszámon lehet.

Ünnepek közötti ügyelet

Értesítjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2018. decemberében - a korábbiaknak megfelelően az ünnepek között (december 27. – december 28.) a Vadászkamara irodájában az ügyfélfogadás szünetel. A külföldi vadászati engedélyek kiadását (amennyiben ezt Tisztelt Ügyfeleink december 21-ig intézni nem tudják) ügyeleti rendszerben garantálni nem tudjuk, ezért kérjük Önöket, hogy az azzal kapcsolatos igényeiket legkésőbb dec. 21-ig jelezzék és rendezzék!

Rendkívüli esetekben az ügyeleti telefonszámok a következők:
Máj-Botos Orsolya       irodavezető    30/185-7703
Kemenszky Péter         titkár              30/298-0340

Somogyváron jótékonykodtak a vadászhölgyek

Az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezetének Kulturális Bizottságán belül működő Somogyi Vadászhölgyek Klubja és annak karitatív tevékenysége sokak számára már ismert szerte a megyében. A hölgyek nemcsak a Somogy Megyei Vadásznapokon jótékonykodnak közel kilenc éve, hanem minden év decemberében felkeresnek hátrányos helyzetű térségeket, falvakat, intézményeket, hogy megörvendeztessék a kiválasztott gyermekeket, családokat. Jártak már Bőszénfán, Hajmáson, Zselickislakon, Zselicszentpálon, Bárdudvarnokon, a Kaposvári Egyetem Gyakorló Óvodájában, az idei évben pedig a Somogyvári Szent László Király Általános Iskola 4. osztályos tanulóihoz látogattak el. A korábbi karácsonyi ajándékdobozok helyett most valami egészen mással készültek. Az osztály tizennyolc tanulójának édességgel megtöltött mikulás csomagot, szaloncukrot, süteményt és mandarint vittek.

A gyermekek csak annyit tudtak a szervezésből, hogy vendégeik érkeznek. Osztályfőnökük Kaponya Anikó segítségével énekekből, versekből összeállított műsorral készültek. Izgatottan várták a találkozást, hogy előadhassák kis műsorukat. Mindenki bártan énekelt és szavalt, csodaszép műsort kaptak emlékbe a hölgyek a gyermekektől. Az ajándékosztás előtt a falu polgármestere Gyurákovics László méltatta a hölgyek kezdeményezését és köszönte, hogy a sok hátrányos helyzetű térség közül pont az övékbe látogattak el, és bízik abban, hogy máskor is lesz módja találkozni a Somogyi Vadászhölgyek Klubjának tagjaival. Szántó Zoltán intézményvezető is megköszönte a hölgyeknek, hogy gondoltak iskolája tanulóira. Mindezek után a gyerekek boldogan vették át csomagjaikat és kóstolgatták a hölgyek által készített és kínált süteményeket. Kíváncsian kukucskáltak bele a csomagokba, volt olyan tanuló, aki bátran bontotta ki és csillogó szemmel osztályfőnökéhez szaladva mondta: „Ez több, mint amit valaha álmodtam.” Ezekért a pillanatokért éri meg igazán adni, látni a gyermekek őszinte örömét, boldogságát mindig szívet melengető érzés.

“A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.” (Goethe)

Idén is teltház volt a Somogy megyei szakkonferencián

Ismét megrendezte éves, nagyszabású szakmai rendezvényét a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége és a megyei Vadászkamara. Az Agrárminisztérium által is támogatott, „Somogy megye vadgazdálkodásának aktualitásai” című konferenciának a kaposvári Somogy-Flandria Inkubátorház és Konferencia Központ adott otthont október 24-én. A száznál is több érdeklődő nemcsak somogyi viszonylatban releváns információkat hallhatott a hat előadásban.

A megjelenteket Kemenszky Péter, a megyei Szövetség fővadásza és a Vadászkamara titkára köszöntötte. Mint fogalmazott, az esemény nem hivatott megváltani a hazai vadgazdálkodást, azonban bizonyosan előremutató és gondolatébresztő lehet, így ha az elhangzottak a jövőben komolyabb eredményekhez vezetnek, mindenképp érdemes észben tartani, honnan indult egy-egy esetlegesen sikeres kezdeményezés.Berend Ferenc szövetségi elnök -  a rendezvény házigazdája - köszöntőjében csatlakozott az előtte szólóhoz, megköszönve mind az érdeklődők, mind az előadók részvételét, és kifejezve meggyőződését, miszerint a nap hasznos tudnivalókkal vértezi fel a jelenlévőket.

A konferenciát annak fővédnöke, dr. Neszményi Zsolt, a megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja – maga is sportvadász – nyitotta meg. Mint mondta, a sok ismeretlen arc azt igazolja vissza, hogy a konferencia témái valóban aktuálisak. Méltatta a megye természeti adottságait, ezen belül is a minőségi nagyvadállományt, kiemelve: a világranglista 10 legjobb gímtrófeája közül 5 magyar, ebből pedig 3 somogyi. A megyében 600 000 hektáron 94 vadgazdálkodási egység működik, amelyek területén 197 hivatásos vadász teljesít szolgálatot. A kormánymegbízott megjegyezte: a hatóság mindig törekedett az együttműködésre, és meg is találta a közös hangot a vadgazdálkodókkal és a vadászati érdekképviseletekkel. A szakterület kihívásairól szólva megemlítette az állomány minőségének megőrzését, javítását, az egyik előadásra utalva a gímállomány becslésének nehézségeit és fontosságát, valamint az aranysakál térhódítását.

Pályázati felhívás

Kiírásra került az Országos Magyar Vadászkamara 2018. évi pályázati felhívása az Országos Vadgazdálkodási Alapból finanszírozható tevékenységek támogatására.

 A támogatás igénybevételével megvalósítható célok és a támogatható tevékenységek

2/1. Fás szárú fajokból álló szegélyek kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók kialakítása

2/2. Apróvad táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével

2/3. Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével

2/4. Vadászterület vízellátását javító beavatkozás

2/5. Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés

2/6. Fácán állománygazdálkodás fejlesztése

2/7. Apróvad- és őzetetők vásárlása és elkészítése

A pályázati felhívással kapcsolatos részletesebb információ az OMVK honlapján található.

 https://www.omvk.hu/hir/orszagos-vadgazdalkodasi-alap-2018

 

OMVK Somogy megyei Területi Szervezete

Vadhúsminősítő képzés

Vadhúsminősítő képzést szervezett az OMVK Somogy megyei Területi Szervezte a Somogy Megyei Kormányhivatallal 2018. szeptember 10-én Bőszénfán. A képzés során a Kormányhivatal és a Kaposvári Járási Hivatal állategészségügyi szakemberei tartottak elméleti előadásokat a vadhús kezeléséről és az európai élelmiszerlánc - biztonság fontosságáról. A képzés második felében a bőszénfai vadfeldolgozóban "élőben" nézhették meg a képzésen résztvevők az egyes gócpont - keresési helyeket, és esetleges elváltozásokat.

A vizsga 12-én szerdán volt, amelyet követően 26 fő Somogy megyei vadász vehette át a Vadhúsminősítő Bizonyítványát.

Kemenszky Péter

Hivatásos vadászok megyei - kamarai támogatása Somogy megyében

Az Országos Magyar Vadászkamráról szóló 1997. évi XLVI. törvény módosítását követően az OMVK és annak Területi Szervezetei többletforrásokhoz jutottak. A Somogy megyei Területi Szervezet ezen forrásainak jelentős részét - évente meghatározott célterületeket kitűzve - a vadászatra jogosultakra, a hivatásos vadászokra, az új vadászok felkészítésére, az ifjúságnak a természetszeretetre való nevelésére, összességében a megye vadgazdálkodásának támogatására kívánja fordítani a jövőben.
 
Ennek a döntésének megfelelően hozta létre a közelmúltban a Megyei Vadgazdálkodási Alapot is, és jelen támogatás is ezen intézkedés része:
Az OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete ezzel a támogatással a hivatásos vadászok munka- és életkörülményeinek javítását kívánja előmozdítani, egyben a munkáltatói terheket enyhíteni. Ennek érdekében 2018-ban a munkájukhoz szükséges szolgálati egyenruha és felszerelés megvásárlását támogatja 41.000,- Ft/fő (azaz negyvenegyezer forint) összeggel hivatásos vadászonként.
 
Az OMVK Területi Szervezete erről szóló döntését a 15/2017. Elnökségi határozatában hozta meg, amelyet a Megyei Küldöttgyűlés 5/2018.(05.10.) számú határozatával megerősített. A nevezett határozat 7,5 M forintot hagyott jóvá a cél érdekében, amely jóváhagyást követően a munkáltatókkal és a Vadászati Hatósággal egyeztetve, és a kamarai nyilvántartással összevetve 185 hivatásos vadász támogatható az összegből.
 
A döntés értelmében kizárólag az a hivatásos vadász támogatható, aki tényleges terepi szolgálatot lát el illetékességi területén, és így a szakma kinti frontvonalán telnek a mindennapjai. A támogatás a vadászatra jogosulton keresztül történik (de személyre szóló), és kizárólag a törvényi mellékletben felsorolt felszerelésekre fordítható. A támogatással kapcsolatos dokumentációt (támogatói megállapodások, tájékoztatás stb.) az érintettek a napokban kapják készhez.
 
Kemenszky Péter
titkár

Hivatásos vadász megyei válogató verseny Somogyban

Az OMVK hivatásos vadász alelnöki értekezlete korábban úgy döntött, hogy a Hivatásos Vadászok Országos Versenye kétévente kerül megrendezésre. A rangos szakmai esemény ebben az évben lett esedékes, időpontja 2018. július 18-19. (szerda-csütörtök), helyszíne Pilisi Parkerdő Zrt., Galgamácsa vadászháza. A rendezvény idei házigazdája az OMVK Pest megyei Területi Szervezete és a Pilisi Parkerdő Zrt.

Megyénk a korábban már alkalmazott gyakorlatnak megfelelően a rangos eseményen nem kijelöléses alapon szerette volna indítani versenyzőjét, hanem egy szakmai alapokra helyezett helyi, jó hangulatú válogató megmérettetés után delegált szakembert az országos versenyre. A válogató verseny nyílt nevezésű volt, arra minden Somogy megyében szolgálatot teljesítő hivatásos vadász nevezhetett.

A Somogy megyei válogató verseny időpontja 2018. július 13.(péntek), helyszíne a Sefag Zrt. Tókaji lőtere volt.

Megkezdődött az őzek násza

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete. Ezen időszakra esik az őzek násza. Az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt.

Az őz a legelterjedtebb nagyvadfajunk, egyedszámát mintegy 360 000-re becsülik, az ország egész területén előfordul. A hazánkban évente elütött mintegy 5-6000 nagyvadból több mint 4000 egyed őz, és a balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat. Ilyenkor mindenhol – nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon! – felbukkanhatnak. Ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk! Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, így ügyeljünk a követési távolságra is! Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet!

Amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrhatóság gondoskodik.

Tartalom átvétel