Médiafigyelő

Orvvadászat

Kemenszky Péter - Orvvadászat

 

 

 

Tilos az agancsgyűjtés a somogyi erdőkben

TÉLIDŐ A vadat nem zavarja a nagy hideg és a porhó, ha tele van az etetője élelemmel

A SEFAG Zrt. munkatársai az enyhébb januárban is etettek, csak kevesebbet és ritkábban A vad is kevesebbet evett, mert talált természetes táplálékot
– A meteorológusok jelzéseit figyelembe véve, még a nagy havazás előtt kezdtünk intenzívebben etetni – mondta Varga Gyula. – Szálas és lédús takarmány, kukorica-, és napraforgó szilázs, szemes- és csöveskukorica került többek közt az etetőkbe.

A vadászvizsga kötelező

Minden engedélyért súlyos tízezreket kell fizetni 

Olvasónk többször járt már vadászaton hajtóként és arról érdeklődött, hogy miként lehet és mennyiért vadászengedélyt kapni. A vadásszá válás folyamata  bonyolult és összetett dolog hazánkban, ami teljesen természetes is, hiszen ma egy állami vadászvizsga egyenes út a lőfegyver (vadász) megszerzéséhez.
Az állami vadászvizsga díja tízezer forint, ez az egész országban egységes tarifa. A vizsgaelőkészítő tanfolyam nem kötelező, de ha ilyen módját vállalja a jelölt a felkészülésnek, akkor ez további 80—100 000 forintjába kerül és legalább két és fél havi plusz elfoglaltságot jelent. Mindenképpen ki kell emelni, hogy Somogy megyében (és országosan is) a tanfolyamot végzett jelöltek 95 százalékos sikerrel tesznek eredményes vizsgát első nekifutásra, míg az egyéni felkészülőknél ez a statisztika nem éri el a felét sem! A további pótvizsgák díja esetenként tízezer forint.

Orvvadászat hurokkal és más módszerekkel…

Ritka az olyan alkalom, amikor az ú.n „orvvadászt” teljes sikerrel lehet a tetteiért felelősségre vonni. Ritka, mert a bizonyítási eljárások során valamely tényező, vagy bizonyíték mindig hiányzik. Ritka, mert ha van hús, nincs elkövetési eszköz és fordítva…vagy ha mindegyik fennáll, akkor az egész „felszerelést” a vaddal együtt a „gombázó” személy éppen találta és vitte volna a jogosult képviselőjének. Nagyon gondos előkészítést és lebonyolítást kívánnak az ilyen és ehhez hasonlatos esetek elleni sikeres akciók, de szerencsére nem példanélküliek. Az alábbi sorok két tettenéréses eset rövid leírását és következményeit vetítik elénk, és amely cselekmények a SEFAG ZRt. üzemi vadászterületein valósultak meg.

Tartalom átvétel