Solymászat

2017 augusztus 10

Ez is megvolt!

Megint túl vagyunk egy tenyészszezonon. Annak minden szépségéve, örömével, bánatával esetleg tragédiáival, mert sajnos olyanok is történhetnek. Ha több az öröm a siker akkor úgy érezzük jól dolgoztunk, ha több a sikertelenség akkor rosszul sikerült szezonról panaszkodunk. Nagyjából így van ezzel minden állattenyésztéssel foglalkozó ember.

Ugyan a gyakorlat az, hogy mára minden solymászatra használt ragadozó madárfaj zárttéri tenyésztése megoldható, de ez a fajok többségénél főleg mivel nem domesztikált fajokról van szó, nem egyszerű feladat. Ha természetes párokkal tenyésztünk, viszonylag egyszerűbb a feladat, hiszen elméletileg nincs más dolgunk, mint egy megfelelő tenyészvolierben elhelyezni a pár madarat, biztosítani a szükségleteiket és várni az eredményt, vagyis a szaporulatot. Ennél a módszernél a körülmények biztosításán túl sajnos kevés beavatkozási lehetőségünk van. Vagyis vagy van szaporulat vagy nincs. Viszont ha kézből nevel úgynevezett imprint madarakat veszünk tenyésztésbe akkor minden egyes madár párjaként viselkedve magunknak kell mindent elvégezni, ami nem kevés feladatot ró a tenyésztőre.

Ennél a módszernél ugyan sokkal jobban kontrol alatt tudjuk tartani a folyamatokat és szükség esetén betudunk avatkozni. A siker ebben az esetben sem biztos. A tojások mesterséges keltetése mindig nehéz feladat és amennyire lehet kerüljük is de sajnos szükséges. Vannak fajok például a héja, amelyek megbízhatóan kotlanak ezért nem kell keltetni a tojásaikat (ilyen faj lenne még a kerecsen sólyom, ha tarthatnánk) de a többi faj tojásait szinte minden esetben, hosszabb-rövidebb ideig keltető gépbe kell tenni. Ehhez persze szükségünk van a megfelelő keltető gépekre. A kikelt fiókák gondozása már örömteli, de azért nehéz feladat. Nagyon fontosak a hatások, amik a kismadarat érik a madár későbbi használhatósága szempontjából, tehát a fióka nevelés is szakavatott kezet igényel. Már közvetlen a kikelést követően el kell döntenünk, hogy kézzel akarjuk a fiókát felnevelni (imprintálni) vagy madarakra bízzuk.

Talán a legszebb feladat ahogy az ember a tojásból kikelt gyámoltalan fiókát gondozni kezdi és napról napra formálja, hogy aztán felnövekedve gyönyörű büszke sólyommá váljon és kitartó bátor vadászként ember társával együtt élve, vadászva kiteljesedhessen.

Ennek érdekében fontos a tenyésztésre szánt madarak megválogatása. Fontos felelősségünk, hogy csak kiváló képességű, genetikájú madarakat tenyésszük tovább, hiszen a jövő solymászmadarait formáljuk a jövő solymászai számára!

 

Lóki György fősolymász

Read 31 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés