Solymászat

2018 december 14

Solymászati helyzetkép

A forró ,kimerítő nyár után mostanra már az őszön is túl vagyunk és ahogy az lenni szokott nem nagyon jutott idő a pihenésre. Az, hogy a madarak megfelelően fel legyenek készítve a vadászatokra már önmagában elegendő feladatot ad minden egyes solymásznak, hogy a közösségi munkáról, feladatokról ne is beszéljünk.

Solymász szervezeteink működnek és végzik a saját karakterüknek megfelelően a vállalt feladataikat. A Magyar Solymász Egyesület (MSE) tagjai számára vadászatokat szervez és az idén már második alkalommal versenyt is rendezett. A Magyar Nemzeti Ragadozó madár védő és Solymász Egyesület (MNRSE) közösségi összejöveteleket szervez, jó hangulatú programokkal népszerűsíti a solymászatot, madárvédelmi munkákban vesz részt. A VKE Solymász Rend igyekszik a hagyományőrzéssel karöltve  minél szélesebbre tárni a solymászat kapuit a társadalom minél szélesebb rétegei előtt. Képzéseket szervezünk és segítjük a vizsgázni szándékozókat. Ennek érdekében szervezünk közösségi összejöveteleket is és az érdeklődők számára szabadon megtekinthető nyilvános solymászatokat, konferenciákon veszünk részt és minden lehetséges módon igyekszünk a solymászatok keresztül javítani a vadászat társadalmi elfogadottságát. Szeretettel várunk minden solymászat iránt érdeklődőt a rendezvényeinken!

A legnagyobb harcainkat még mindig a természetvédelmi  hatóságokkal vívjuk .Ezzel a harcunkkal sajnos nagyon magunkra maradtunk annak ellenére, hogy a közelgő vadászati világkiállításon a jelenlegi jogszabályi környezetben a solymászat ami a vadászat egyetlen kulturális világ örökség eleme nem lesz megfelelően megjeleníthető! Folyamatosan tárgyalásban vagyunk, de sajnos már rég óta úgy tűnik, hogy önerőből megfelelő háttér támogatás nélkül nem tudunk átvergődni néhány természetvédelmi hivatalnok szakmai köntösbe bújtatott egyéni véleményén. Ezt természetesen nem fogadhatjuk el és bízunk benne, hogy hamarosan eredményre vezetnek a tárgyalások .

Szintén szorosan érinti a solymászatot, hogy átalakult a Országos Magyar Vadászkamara Hagyományos Vadászati Módok Bizottsága amelyre a jövőben komoly feladat hárul egyrészt a solymászati szabályzás korszerűsítésében másrészt a világkiállításra való felkészülésben is.

Tehát zajlanak a solymászat zajos mindennapjai, de eközben nem szabad megfelejtkeznünk arról hogy foglalkozzunk a madarainkkal repítsünk, vadásszunk amennyit csak lehet hiszen az egyéni szórakozáson túl fontos feladatunk, hogy életben tartsuk ezt az ősi értéket!

A solymásztársadalom nevében kívánok mindenkinek Békés Karácsonyt,és eredményekben gazdag Boldog Új Évet!

Lóki György fősolymász, rovatvezető

 

Read 33 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés