Kinológia

2018 szeptember 28

Tájékoztató

Tájékoztató a III. OMVK Dunántúli Regionális és az Országos Vizsla Főversenyről

Mindenek előtt megemlítendő, hogy az ez évi versenyek az eddigiektől eltérően a Mindenes Vizsla Verseny szabályzata szerint került megrendezésre. Bírói szemmel nézve így utólag megállapítható, hogy jó döntésnek bizonyult a változtatás!

A Dunántúli Regionális Elődöntő 2018. 09. 28-29.-én került megrendezésre Tolna megyében Bátaapáti térségében. Erre a megmérettetésre megyénkből két főt neveztünk. Sajnos egyik versenyzőnk betegsége miatt nem jelenhetett meg! A talpon maradt indulótól, Boda Csabától elvárás volt, hogy az első nyolc helyezett között végezzen és így elnyerje az Országos Vizsla Főversenyen való indulás jogát! Ennek minden tekintetben megfelelve várhatta a következő fordulót!      

Eredmények:

I.   Hári Csaba (Veszprém m.)  Erdőgyöngye Vadász Alfréd rszmv. CACT.

II.  Bíró Tamás (Fejér m.)        Micskei Vida   rsznv.    Res. CACT

III. Sandó István (Baranya m.) Magasparti Rutinos Zsolna   rszmv.   

 

Ezt követően 2018. 10. 12-14.- én ismét a Vadex Zrt. fogadta Soponyán az ez évi Országos Vizsla Főverseny versenyzőit, bírói gárdáját és az érdeklődőket. Fontos megemlíteni, hogy a kísérő program a megszokottnál sokkal színesebbre kerekedett. A szakmai fórumon kívül, 14.-én vasárnap „Közönségnap” címen, a versenyen kívül színes programok várták az érdeklődőket. Kiállítás keretén belül megtekinthették a trófeaszemlét, „Vizsla a mindentudó” c. gyermekrajz pályázat alkotásait, részt vehettek az Erdei iskola foglalkozásain, valamint betekintést nyerhettek a Főverseny történetét bemutató kiállításba. 

Kiemelt program volt a „Károlyi emlékkonferencia” amely ízelítőt adott a Fejér megye főnemesi családjainak mindennapjaiból.

 A verseny a megnyitót követően hat munkaterületen indult, összesen 26 feladat végrehajtására. A vezetőbíró Agyaki Gábor volt, minden területen 3 -3 bíró működött. Ketten a feladatok bírálatával, egy pedig az úgynevezett kommunikációs bíró szerepét volt hivatott ellátni! Ennek lényege, hogy elsősorban a nem szakmai érdeklődő közönségnek az ott látottakról adjon tájékoztatást. Az ő szerepük nem bírálati tevékenység, munkájuk lényege az ismeretterjesztés és a vadászat – vadászkutya szerepének elmagyarázása. Ez a tevékenység elismerést váltott ki a laikus közönség soraiba. Bízunk benne, hogy ez által is sikerül a vadászkutyázást népszerűsíteni, a versenyzés lényegét pedig érthetőbbé tenni, akár szakmai berkekben is! 

A kétnapos verseny okozott meglepetéseket a versenyzők köreiben, néhányan „elvéreztek”, mások viszont a várakozásuk felett teljesítettek. Sajnálatos volt, hogy a megyénket képviselő versenyző kutyája meglepő módon, talán a legkönnyebb feladatnak hitt „légszimatos elhozás” teljesítése közben hibázott oly módon, hogy ki kellett zárni a további munkából. A sors fintora, hogy annál a bírói körnél történt mid ez, ahol én voltam az egyik bíró. A meglepetéstől nem csak a vezető, de én sem tudtam a látottakhoz sokat szólni! Na de aki versenyzik az tudja, hogy ott minden megtörténhet!

Összességében elmondható, hogy kiváló szervezés, rendezés és lebonyolítás jellemezte a rendezvényt! Az erős követelményeknek a vezetők és kutyáik magas színvonalú teljesítményekkel igyekeztek megfelelni! Utólagosan megállapítható, hogy megérte áttérni a Mindenes Vizsla Verseny szabálya szerinti rendezésre, ezzel biztosítva a nemzetközi eredményes szereplés lehetőségét is! Érdemes ezt az utat tovább járva folytatni a 2021- es Világkiállításra történő felkészülést!

Az Országos Vizsla Főverseny erdménye bizonyítja, hogy fiatal versenyzőink és kutyáik „beérőben” vannak. Számomra külön öröm, hogy az első két helyezett versenyző hivatásos vadász. Szakmai felkészültségük és vizslavezetői tevékenységük magas színvonalú! 

I.     Micskei Vida rsznv.,    vezette: Bíró Tamás    (Fejér m.)

              I/A díj , 366,5 pont  CACT címet érte el.

II.    Erdőgyöngye Vadász Alfréd  rszmv.    vezette: Hári Csaba (Veszprém m)

              I/B díj,  360,5 pont  Res. CACT címet ért el.

III.   Fülöpi Fürjész Artus  rsznv.  vezette: Gombai Csaba  (Bács-Kiskun m)

         II/A díj,   342,5 pont

A díjakon kívül a támogatóknak köszönhetően fődíjként mindhárman vadászati lehetőséget is kaptak. Ehhez jó vadászatot és minden résztvevő kutyavezetőnek további eredményes munkát kívánok!

 

Pomázi Ágoston Árpád

kinológus, teljesítmény bíró

 

Read 41 times
© 2019. OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete. Minden jog fenntartva.

Keresés