Archívum

Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap a KÁN-on

A Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében immár 8. alkalommal rendezték meg a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napot a Pannon Lovasakadémia területén. A szervezésben hatodik éve vesz részt az OMVK Somogy megyei Területi Szervezete, valamint a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége, aki együttműködő partnerként tekint a helyszínt biztosító Kaposvári Egyetemre, és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft.-re egyaránt. A szakmai nap szervezője és egyben moderátora a Kamara titkára, és mind a két szervezet (kamara, szövetség) csapatot is indít a rangos versenyen. Az idei évben 14 csapat indult a megmérettetésen, akik kizárólag a szervezők által biztosított 5 kg szarvashússal gazdálkodhattak, szabad tűzi körülmények között. A főzőverseny, - amelynek fő missziója a vadhúsfogyasztás és vadhús elkészítés népszerűsítése – a kezdetekben hagyományos „pörköltfőző” rendezvénynek indult, amely mára a csapatok közötti egészséges versenyszellem okán kimondottan színvonalas gasztronómiai programmá nőtte ki magát. A résztvevő csapatok mostanra kiválóan társítják a vadhúst és a somogyi specialitásokat a tányéron, és bátran térnek vissza a hagyományos fűszerek mellet a szabadtűzi körülményekhez is.

A megnyitóbeszédébe építve Kemenszky Péter felolvasta a nap fővédnökének, Dr Semjén Zsoltnak, az OMVV elnökének baráti és bíztató szavait, aki levelében kitért az előttünk álló nagy feladatra, a 2021-es Vadászati Világkiállításra, amelynek szintén szerves része a tervek alapján a vadhús - gasztronómia. A programon dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is köszöntötte a versenyzőket. Elmondta, hogy fontosak az ilyen események is a vadásztársadalom számára, ahol nem feltétlen a vadászaté, hanem a gasztronómiáé a főszerep. A kormánymegbízott kiemelte, hogy hazánkban Somogy az egyik legnagyobb vadállománnyal rendelkező megye, ahol a vadétkeket is különlegesen készítik. Mint hozzátette: a Kormányhivatal hatósági munkájában is partnerként áll a vadászok mellé, és kiemelte, hogy a Hivatalnak a Vadászkamarával és Vadásszövetséggel való kapcsolata stratégiai és előremutató.

Vadászok a Civilekért Véradó Mozgalom

Az idei esztendőben ismét Barcs - Középrigóc, a Drávavölgye Szakgimnázium adott otthont a Somogy megyei vadásznapnak. Mind a helyszínválasztást, mind szervezettségét tekintve kiemelkedő rendezvényt tudhatnak maguk között a szervezők, amelyre a vadászati érdekképviseleti szervek és az iskola közötti stratégiai partnerség évek óta a garancia. Látogatottságát tekintve is kiemelkedőnek számít az esemény a mintegy 5000 vendégével, amely a Balaton parti nagy zenei fesztiválok után a megye legnagyobb szabadtéri eseményei közé emeli évtizedek óta immár a megyei vadásznapokat. Mégsem a látványos beszámolók és kitüntetések, valamint a vadgasztronómia méltatása a mostani írás célja, azokról olvashattunk már Barcs TV, KaposPont, Sonline.
Tavaly az Országos vadásznapon, Kaszóban ünnepelte a Vadászok a Civilekért Véradó Mozgalom a 10 éves jubileumi évfordulóját Somogyban, ahol az összegzésben az alapítók deklarálták, hogy az elmúlt egy évtizedben közel 1000 ember (főleg vadászok) csatlakozott a mozgalomhoz és adott vért vadászati rendezvényeken. Nos, az idei vadásznap sem lóg ki a sorból, a Nagyatádi Véradóállomás (nagyatádi kórház) lelkes dolgozói (akikkel a megyei kamara 11. éve dolgozik immár együtt) 66 esetben fogadták el a nyújtott kart és vették le az önzetlen segítséget, amelyből 12 fő volt az első ízben vért adó. Fontos az üzenete, hogy ezek zömmel ifjú, a vadásznapon fogadalmat tevő, a vadászok táborához újonnan csatlakozó vadászok voltak, akik megértve és elfogadva a hívó szót, önként nyújtották karjukat a civil társadalom felé. Mind a kórház dolgozóinak (akik éppen ezért 11 éve nem láttak egyetlen vadásznapot sem), mind pedig a véradóknak köszönjük a segítséget, a továbbiakban is számítunk rájuk!
Nem szabad felednünk, ha vért adhatunk az arra rászorulóknak, az azt jelenti, egészségesek vagyunk...segítsünk azokon is, akik újra azok szeretnének lenni!
 
Kemenszky Péter
a Vadászok a Civilekét Véradó Mozgalom alapítója

"Mesél az erdő" vadásznapi gyermekrajz pályázat

A Somogyi Vadászhölgyek Klubja és a Kaposvári Szc Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma pályázatott hirdetett a Somogy Megyei Vadásznap alkalmából Mesél az erdőcímmel. Pályázni két kategóriában lehetett, alsó és felső tagozatos diákoknak.

A felhívásra 436 pályamű érkezett a megyéből és a megyén kívüli intézményekből is, melyekből a Somogy Megyei Vadásznapon, Középrigócon kiállítást rendeztek be a szervezők. A rajzokat egy három tagból álló zsűri értékelte és rendszerezte. Nem volt kis feladat ez a hölgyek és a szakemberek számára. A zsűri elnöke Takács Józsefné, a barcsi Dráva Völgye iskola rajz szakos tanára volt, aki nem kis feladat elé lett ezzel állítva. Azonban a vadászhölgyekkel karöltve sikerült döntésre jutni, és megtalálni a kategóriák legjobbjait.

A Somogy Megyei Vadásznapra kilátogató, mintegy közel 5000 ember is megtekinthette az alkotásokat, és a pályázó diákok is újra megnézhették saját és társaik munkáit a kiállító teremben. Az eredményhirdetésre a nap záró rendezvényének keretén belül került sor, ahol 45 tanuló vehette át ajándékát a vadászhölgyektől a színpadon. Az első három helyezett értékes kirándulásokat, ezüstékszert, nyaralási lehetőséget, családi strandbelépőt kapott, a többi különdíjas tanuló pedig a vadászhölgyek által összeállított csomaggal és emléklappal lehetett gazdagabb.

Bízunk abban, hogy valóban sikerült örömet szerezni a gyerekeknek, szüleiknek, tanáraiknak, akik megmutatták kreativitásukat és rajzoltak. Nekünk, a Somogyi Vadászhölgyeknek igazán örömteli volt a pályázat minden pillanata.

Köszönjük a beérkezett munkákat!

Pénzügyi-számviteli konzultáció

2017. február 6-án tartotta meg a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége a szokásos téli konzultációját a vadászatra jogosultak gazdasági felelősei, pénzügyi-számviteli ügyintézői részére, melynek helyszíne idén is a SMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság 1. emeleti nagyterme volt.

Az ezévi összejövetel témái a következők voltak:

  • 2017. évi számviteli, adózási változásai,
  • társadalombiztosítás 2017. évi változásai,
  • számviteli törvény évközi változásai.

Sulyán Szabolcsné az OMVK Somogy Megyei Területi Szervezetének és a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének könyvelője, gazdasági tanácsadója köszöntötte a megjelenteket.

Somogyi Sándorné előadást tartott a társadalombiztosítási jogszabályok 2017. évi változásairól. Részletesen foglakozott a rehabilitációs ellátásokra vonatkozó változásokkal, a béren kívüli juttatásokkal, EHO-t, szociális hozzájárulási adót érintő változásokkal.

Nagy Aladárné előadásának témaköre a 2017. évi adótörvények rendelkezései voltak. Az Országgyűlés által 2016. november 22-én elfogadott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó tör­vények módosításáról szóló 2016. évi CXXV. törvény (őszi adócsomag) keretében hatályba lépő szabály­változásokat részletesen ismertette. Az adóhivatal szemléletének változását is jelzi az a mó­do­sítás, miszerint az adóhivatal ún. támogató eljárás keretében – amennyiben az adózónál kockázatot észlel – önellenőrzést javasol, és ha szükséges, akkor – igény esetén – közvetlen szak­mai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében az adózók számára.

Amikor a fotósnak „vadász” lelke van

Teplán László természetfotóssal beszélgettem a munkájáról, hobbijáról és arról a nagyszerű munkáról, amit annak érdekében végez, hogy környezetünket, a természetet minél szélesebb körben bemutassa, megszerettesse.

Mesél a fotós…

Egy csodás dolog, ami eddigi életem szerves részét képezte, képezi és képezni fogja, nem más, mint a vadászat. Számomra ennél fontosabb dolog aligha van.
2 éves koromban vitt ki először vadászni Édesapám, amikor megszerettette velem ezt az egész varázslatos világot, amely azóta is magával ragad, és a rabjává ejt minden egyes alkalommal, amikor kint vagyok a természetben. Egy vadat nem csak meglőni kell tudni, hanem tisztelni, figyelni, megismerni a szokásait, megfigyelni a jellemét, viselkedését, külső jegyeit. A „vadász”, aki elejti a vadat az egyik énem, a „természetfotós” a másik, de a kettő minden egyes alkalommal együtt vág neki az erdőnek kiegészítve egymást, fegyver és fényképezőgép egymás mellett együtt figyeli a csodát, azt a csodát, amit csak az lát, akinek a szíve az erdőé. Rengeteg gyönyörű pillanat van, de ezeket a pillanatokat meg kell látni, az erdőt, a vadat szeretni kell és tisztelni, csak akkor tudsz a képeiddel „csodát” mutatni. Immáron 3 éve, lesem várom, figyelem a kibontakozó csodát. Ami a legjobban megragad a hajnal varázsa. Az ébredő erdő ködös lehelete, az ébredező nap sugarai, szeretem ahogy éled, ébred az erdő és élni, lüktetni kezd és ha eggyé tudsz válni vele, megmutatja rejtett értékeit, titkos kincseit. Mint ahogy az egyik kedven idézetem is hirdeti:

Természettakarítás - SEFAG Zrt. Barcsi Erdészet

A SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete -eleget téve az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezete, valamint a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége -felhívásának - 2016.04.29.-én megszervezte és végrehajtotta környezetében a Tavaszi természettakarítási akcióját.
A programban 14 fő SEFAG dolgozó valamint 10 diák - a Barcsi Dráva Völgye Középiskolából - vett részt. A zsákokat, kesztyűket és a láthatósági mellényeket a SEFAG Zrt. biztosította. Az akció eredménye képpen a 6-os sz. főút Barcs-Darány közötti szakasza, a 68-as sz. közút Barcs-Somoigytarnóca közötti szakasza valamint a Barcs-Ladi közút Barcs- Fáni -major közötti szakasza tisztult meg a szeméttől. A szorgos kezek 35 zsák szemetet, törött használati eszközöket, lakás berendezési tárgyakat, járműroncs darabokat  gyűjtöttek össze.
Külön köszönetünket fejezzük ki az Imre Mária által vezetett "Tiszta lakóhely" környezetvédelmi vállalkozás számára, akik térítésmentesen vállalták az összegyűjtött szeméthegy elszállítását.
 
Puskás Zoltán
Erdészeti igazgató

Vadászatra jogosultak gazdasági felelősei, pénzügyi-számviteli ügyintézői részére szervezett konzultáció a 2016-os változásokról

A Somogy Megyei Vadászok Szövetsége 2016. február 3-án rendezte meg a szokásos téli konzultációját a vadászatra jogosultak gazdasági felelősei, pénzügyi-számviteli ügyintézői részére, melynek helyszíne ebben az évben is a SMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság 1. emeleti nagyterme volt.

Az ezévi összejövetel témái a következők voltak: a 2016. évi számviteli, adózási változásai, a társadalombiztosítás 2016. évi változásai. Számviteli törvény 2016.

Kemenszky Péter fővadász köszöntője után Somogyi Sándorné tartott előadást a társadalombiztosítási jogszabályok 2016. évi változásairól. Részletesen foglakozott a családi járulékkedvezménnyel, melyet több példán keresztül is levezetett. Az Országgyűlés által elfogadott, az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi LXXXI. törvény 38. §-a két tekintetben módosította a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvényt (Tbj.).

Hivatásos vadász osztályülés és továbbképzés

Csatolmány: 

Az OMVK SM Területi Szervezete Hivatásos Vadászok Osztálya osztályülését és egyben kötelező szakmai továbbképzését 2015. május 26-án tartotta meg.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is igyekeztünk a hallgatóság részére fontos és aktuális témákat felvonultatni. Az elmúlt években már megszokott arányban jelentek meg a kollégák a továbbképzésen, az idei évben 172 fő regisztrálta magát az eseményen (ez a szám tavaly 167 fő volt). Feltételezem – és egyben sajnálatosnak is tartom -, hogy jellemzően mindig ugyanaz az elhivatott kör tartja fontosnak, hogy amúgy a törvény által kötelezővé tett továbbképzésen részt vegyen, ennek pozitív irányú elmozdítására a Kamara megfelelő lépéseket megtételét tervezi.
A meghirdetett napirendi pontoknak megfelelően az elmúlt két évben elvégzett tevékenységről készített beszámolóban tájékoztattuk a hivatásos kollégákat a rendészeti továbbképzés főbb tapasztalatairól, a hivatásos vadászok egészségének megőrzését célzó intézkedéseink újabb állomásáról, mely 2014-ben a kedvezményeknek köszönhetően a kardiológiai szűrővizsgálati lehetőséget hozta a hivatásos vadászok számára kézzelfogható közelségbe, valamint tájékoztattuk a hallgatóságot a Hatvanban megtartott Hivatásos Vadászok II. Országos Szakmai Konferenciájának történéseiről is. A hatvani konferencia napirendi pontjai fontos témákat érintettek: A vadászat feltételeinek javítása 2010-2014 között. / Az OMVK-OMVV előtt álló legfontosabb feladatok. / A hivatásos vadász, mint rendészeti feladatokat ellátó személy./ Javaslatok a mezőgazdasági vadkárbecslési gyakorlat egységesítésére. / Az OMVK programterve a hivatásos vadászok erkölcsi és szakmai megbecsülésének javítására. Végezetül beszámoltunk az idei évben indított – és szándékunk szerint folytatásra érdemes – megyei ragadozó gyérítési program eredményeiről is.

Ne nyúljon az őzgidákhoz!

Idén az enyhe tél miatt várható, hogy az őzsuták a megszokottnál korábban hozzák világra gidáikat, és a következő napokban, hetekben a természetben könnyen találkozhatnak velük a kirándulók. Nagyon fontos tudni: attól, hogy az őzgida egyedül van, egyáltalán nincs szó elárvult kicsinyekről! Ha gidát találunk, semmiképp se érjünk hozzá, sőt lehetőleg ne is közelítsük meg, mert ezzel lassú éhhalálra ítéljük!
Az őzgidát a suta akkor hagyja egyedül – fekteti el –, ha veszélyt érez vagy táplálkozik. A gida ilyenkor ösztönösen meglapul, próbál beleolvadni környezetébe. Mivel nem menekül, sokan gondolhatják, hogy az állat beteg, vagy csak a házi kedvenceknél megszokott módon megsimogatják. Ilyenkor azonban a gidán és környezetén rajta marad az ember szaga, ezért az anyja már nem fogja elfogadni, szoptatni. Az elhagyott állat így lassan és gyötrelmesen fog éhen pusztulni, ha ugyan nem találják meg előbb a ragadozók.

Tartalom átvétel